Återfångad gädda vägde mindre

Dennis med samma gädda från 2016 och 2015.

En gädda lät sig fångas två gånger med ett års mellanrum av samma person och på samma plats. Gäddan verkade ha haft ett tufft år. Noggrann mätning visade nämligen att den vägde mindre än året innan. Vi ringde uppe en forskare på Sötvattenslaboratoriet för att ta reda på hur vanligt det är att gäddor slutar växa.

Dennis Andersson är en 16-årig fiskeentusiast fån Mora. På vintern är det gädda som gäller och under ett av säsongens ispass dök det upp en gammal bekant genom hålet. En grann gädda med en tydlig gul fläck gjorde Dennis övertygad om att det var samma gädda som han fångade året innan. Gäddan togs i en liten tjärn och högg i princip på samma plats båda gångerna. När fisken vägdes upptäckte Dennis att gäddan faktiskt hade gått ner i vikt. Nu vägde den 4850 gram och året innan fem kilo prick. Längden hade dock ökat med tre centimeter. Birgitta Ekstrand Söör, Fiskeriassistent vid Institutionen för akvatiska resurser på SLU, studerar tillväxt hos gädda och konstaterar att det inte är helt unikt att gäddor stannar i vikt. – Det sker emellanåt och den sannolika orsaken i det här fallet är att den haft dålig tillgång på mat. Stora gäddor behöver mycket mat och i en liten tjärn blir de oerhört beroende av att sjöns betesfisk har haft bra yngelsäsonger, berättar Birgitta. Hon är nu igång med ett stort tillväxtprojekt där också gäddornas kön registreras. – Jag skulle gärna vilja veta vad den här gäddan hade för kön. Storleken talar för att det är en hona, men hanar stannar oftare upp i vikt. Om det här är en hane skulle den kunna vara riktig gammal, berättar Birgitta. Dennis släppte tillbaka gäddan och hoppas att få se den där gula fläcken igen i framtiden. – Men då hoppas jag att gäddan blivit större, avslutar Dennis.

Läs mer om forskningen på Sötvattenslaboratoriet här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!