Återfångad gädda vägde mindre

Dennis med samma gädda från 2016 och 2015.

En gädda lät sig fångas två gånger med ett års mellanrum av samma person och på samma plats. Gäddan verkade ha haft ett tufft år. Noggrann mätning visade nämligen att den vägde mindre än året innan. Vi ringde uppe en forskare på Sötvattenslaboratoriet för att ta reda på hur vanligt det är att gäddor slutar växa.

Dennis Andersson är en 16-årig fiskeentusiast fån Mora. På vintern är det gädda som gäller och under ett av säsongens ispass dök det upp en gammal bekant genom hålet. En grann gädda med en tydlig gul fläck gjorde Dennis övertygad om att det var samma gädda som han fångade året innan. Gäddan togs i en liten tjärn och högg i princip på samma plats båda gångerna. När fisken vägdes upptäckte Dennis att gäddan faktiskt hade gått ner i vikt. Nu vägde den 4850 gram och året innan fem kilo prick. Längden hade dock ökat med tre centimeter. Birgitta Ekstrand Söör, Fiskeriassistent vid Institutionen för akvatiska resurser på SLU, studerar tillväxt hos gädda och konstaterar att det inte är helt unikt att gäddor stannar i vikt. – Det sker emellanåt och den sannolika orsaken i det här fallet är att den haft dålig tillgång på mat. Stora gäddor behöver mycket mat och i en liten tjärn blir de oerhört beroende av att sjöns betesfisk har haft bra yngelsäsonger, berättar Birgitta. Hon är nu igång med ett stort tillväxtprojekt där också gäddornas kön registreras. – Jag skulle gärna vilja veta vad den här gäddan hade för kön. Storleken talar för att det är en hona, men hanar stannar oftare upp i vikt. Om det här är en hane skulle den kunna vara riktig gammal, berättar Birgitta. Dennis släppte tillbaka gäddan och hoppas att få se den där gula fläcken igen i framtiden. – Men då hoppas jag att gäddan blivit större, avslutar Dennis.

Läs mer om forskningen på Sötvattenslaboratoriet här.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Snart dags för Skånska jakt- och fiskemässan!

Nästa helg går Sveriges vackrast belägna fiskemässa av stapeln. I slottsparken till Bosjökloster kommer ett 40-tal utställare att visa upp allt ifrån resor, beten, spön och båtar. – I år satsar vi betydligt mer på fiske än tidigare och alla är hjärtligt välkomna, hälsar Julia Bonde som är pressanvarig för mässan.

Vätterns miljö diskuteras i Jönköping

Flygbombning, granatbeskjutning och lågflygande stridsflygplan, ja, det råder ingen tvekan om att Sveriges näst största sjö är påverkad av Försvarsmakten. En del övningar sker i direkt anslutning till fredade områden och många ifrågasätter rimligheten i att Vätterns unika miljö riskeras. En av de mest ivriga motståndarna är Aktion Rädda Vättern, som idag medverkar på H2O

Slutspurt för Artjakten

Med endast två veckor kvar av Artjakten, sommarens stora artfisketävling för barn och ungdomar, så är det 290 anmälda tävlande i tävlingen!

Sanslös gäddsvit från Siljan

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Danmark: Politisk storm efter granskning av fiskekvoter

Under de senaste dagarna har det blossat upp en dansk fiskeriskandal på högsta politiska nivå, efter att Riksrevisionen riktat skarp kritik mot hur Miljø- och fødevareministeriet hanterat tilldelningen av fångstkvoter. Det visar sig att den senaste fiskerireformen motarbetas, att kvoter missbrukas och att ett fåtal fiskare drar upp merparten av fisken.

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!