Återfångad gädda vägde mindre

Dennis med samma gädda från 2016 och 2015.

En gädda lät sig fångas två gånger med ett års mellanrum av samma person och på samma plats. Gäddan verkade ha haft ett tufft år. Noggrann mätning visade nämligen att den vägde mindre än året innan. Vi ringde uppe en forskare på Sötvattenslaboratoriet för att ta reda på hur vanligt det är att gäddor slutar växa.

Dennis Andersson är en 16-årig fiskeentusiast fån Mora. På vintern är det gädda som gäller och under ett av säsongens ispass dök det upp en gammal bekant genom hålet. En grann gädda med en tydlig gul fläck gjorde Dennis övertygad om att det var samma gädda som han fångade året innan. Gäddan togs i en liten tjärn och högg i princip på samma plats båda gångerna. När fisken vägdes upptäckte Dennis att gäddan faktiskt hade gått ner i vikt. Nu vägde den 4850 gram och året innan fem kilo prick. Längden hade dock ökat med tre centimeter. Birgitta Ekstrand Söör, Fiskeriassistent vid Institutionen för akvatiska resurser på SLU, studerar tillväxt hos gädda och konstaterar att det inte är helt unikt att gäddor stannar i vikt. – Det sker emellanåt och den sannolika orsaken i det här fallet är att den haft dålig tillgång på mat. Stora gäddor behöver mycket mat och i en liten tjärn blir de oerhört beroende av att sjöns betesfisk har haft bra yngelsäsonger, berättar Birgitta. Hon är nu igång med ett stort tillväxtprojekt där också gäddornas kön registreras. – Jag skulle gärna vilja veta vad den här gäddan hade för kön. Storleken talar för att det är en hona, men hanar stannar oftare upp i vikt. Om det här är en hane skulle den kunna vara riktig gammal, berättar Birgitta. Dennis släppte tillbaka gäddan och hoppas att få se den där gula fläcken igen i framtiden. – Men då hoppas jag att gäddan blivit större, avslutar Dennis.

Läs mer om forskningen på Sötvattenslaboratoriet här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Eldar tänds för Undens framtid

Vårdkasar, som traditionellt har använts för att signalera fara, kommer ikväll att tändas runt sjön Unden i protest mot att gruvbolaget European Cobalt vill leta efter metaller i den närliggande berggrunden.

Stopp för fiskodling i Storsjön

Företaget Bright Water Fish har fått avslag på sin ansökan om storskalig kassodling i Jämtländska Storsjön. Beslutet avslutar en lång juridisk process – och välkomnas av många som värnat om sjön.

Lubbe släpper abborrfilm

Nu finns Lubomir ”Lubbe” Pytels senaste film om abborrfiske på Youtube. Titeln är A-borrar 1.7 och som vanligt bjuds det på humor, vassa tips och en hel massa hugg!

Laxar känns igen på gällockens prickar

Fiskar du mycket lax och är nyfiken på hur många fiskar du återfångar? Kika i så fall på gällockens prickar. Ny forskning visar nämligen att individer kan igenkännas på prickarnas mönster.

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!