Återförsurning hotar med neddragen kalkning

Återförsurning hotar med neddragen kalkning

Tio procent av alla landets försurade vatten kalkas inte idag. Om vi ska uppfylla kravet på god status i våra vatten enligt EU:s vattendirektiv bör fler vatten omfattas av kalkningsverksamheten, enligt Sportfiskarna.

Sportfiskarna lanserar nu en policy för försurning och kalkning för att öka fokus och påverkan i frågan. Kalkningen är fortsatt nödvändig för sportfisket i stora delar av landet.
– Allt är inte dystert nattsvart med försurningen, vi har till exempel ett mycket bra havsöringsfiske på Västkusten, framförallt i Bohuslän, trots att området är bland de värst försurade i landet. Kalkningen skapar här enorma värden för biologisk mångfald, sportfiske, turism, friluftsliv och folkhälsa, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Nytt fokus viktigt
Många försurade vatten har nu återhämtat sig och livet har återvänt tack vare minskade nedfall och en väl fungerande nationell kalkningsverksamhet. Merparten av laxbestånden i södra Sverige har räddats och upprätthålls med kalkning. Men kvarvarande försurningskällor som internationell sjöfart och fortsatt höga kväveutsläpp måste åtgärdas. Även skogsbrukets ökande uttag av biobränsle hämmar återhämtningen. Ökad askåterföring och en försiktighetsprincip vid uttag av biobränsle är viktiga framtida frågor för Sportfiskarna, vilket tas upp i förbundets nya policy. Sportfiskarna avser vidare att fortsatt bevaka kalkningsverksamhetens effektivisering och minskade kalkvolymer. Flera länsstyrelser varnar för att man inte kan dra ner mer på kalkvolymerna utan att riskera biologiska skador.
– Försurningen måste bekämpas genom att både åtgärda kvarvarande försurningskällor och fortsätta kalka försurade vatten. Sportfiskarna tänker inte godta att fortsatta neddragningar av kalkningen får orsaka biologiska skador. Det finns tydliga indikationer på att exempelvis öring minskar då kalkningen dras ned i olika vatten. Mängder av unika fiskbestånd i hela landet har tidigare räddats genom kalkning. Det är en framgångssaga för svensk naturvård som vi inte får slösa bort, säger Stefan Nyström.

Nykalkning bortglömd fråga
10 procent av alla landets försurade vatten kalkas inte idag. Om vi ska uppfylla kravet på god status i våra vatten enligt EU:s vattendirektiv bör fler vatten omfattas av kalkningsverksamheten. Någon fullständig kartläggning av nykalkningsbehovet har aldrig genomförts. Mer resurser krävs för att både kartlägga och åtgärda okalkade vatten.
– Nykalkningen är en fråga vi inte kommer att släppa. Vi vet att det finns försurade vatten med stora naturvärden som aldrig kalkats. Mer resurser måste helt enkelt skjutas till för länsstyrelsernas arbete, kommenterar Stefan Nyström.
Läs Sportfiskarnas policy här.

Annons
AKTUELLT

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Så ismetar du storgäddan – 10 heta tips!

Är du sugen på att ismeta grov gädda och behöver lite hjälp på traven? Här kommer Fredrik Lindhs tio bästa tips på hur du fångar riktigt stora gäddor. Funkar de? Helt klart! Förra säsongen fick Fredrik tio gäddor över tio kilo, varav två mätte en bra bit över 130 centimeter!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!