Ätran i farozonen igen

buttorp

Det har varit många turer kring Buttorpforsen de senaste åren.

Älvräddarna:
Turerna kring forsen i Buttorp är långt ifrån avklarade. En ansökan om tillstånd att anlägga ett nytt småskaligt vattenkraftverk har återigen lämnats in till Mark och miljödomstolen.
En ny ansökan skickades i juni in av Buttorps Kraft AB med Walter Johansson som ombud. Ansökan gäller att få den gamla anläggningen förklarad laglig och att få tillstånd att bygga ett nytt vattenkraftverk i Ätrans sista vilda ström i Buttorp. Magnus Carlsson, ägare av Buttorps Kraft AB, drog så sent som 2011 tillbaka en ansökan som Länsstyrelsen, HaV och Kammarkollegiet visat sig negativt inställda till. Enligt den ansökan som nu lämnats in har inte de åtgärder som påpekades av dessa instanser åtgärdats och bland annat är ett tidigare planerat omlöp ändrat till en denilränna. I april i år deltog ett femtiotal människor, från bland annat FVO, Älvräddarna, Sportfiskarna och Ätrans fiskeråd, i ett samrådsmöte där motståndet mot ett vattenkraftverk i Buttorp var massivt.
Älvräddarna säger:
Vi kommer arbeta för att se till att detta kraftverk inte blir en realitet. I ansökan, där man som väldigt ofta använder urminnes hävd, tycker man att eftersom det funnits en damm på 1800-talet så bör ansökan om lagligförklaring behandlas enligt gamla vattenlagen från 1880.
En sak som gjorts men som ännu inte visat resultat är att vi påtalat kommunens rätt att besluta om ett interimistiskt förbud (Se infotext nedan) för att bilda naturreservat i området och därigenom skydda vattnet. Detta eftersom kommunstyrelsen sedan tidigare ställt sig positiv till ett medborgarförslag om att bilda ett naturreservat i området, men valt att avvakta p.g.a. det ekonomiska läget.

Älvräddarna har redan påbörjat arbetet för att se till att forsen i Buttorp bevaras.
– Där har inte pågått någon elproduktion sedan 1969, och så skall det också förbli, avslutar Älvräddarna.
www.alvraddarna.se

Missa inte tidigare notiser om Buttorp.

*Miljöbalken 7 kap. 24 § När en fråga har väckts om att ett område eller ett föremål skall skyddas som naturreservat kulturreservat, naturminne eller vattenskyddsområde eller om att ett redan skyddat sådant område eller föremål skall få utökat skydd, får länsstyrelsen eller kommunen för viss tid dock högst tre år meddela förbud mot att sådana åtgärder vidtas utan tillstånd som berör området eller föremålet och som strider mot syftet med det tilltänkta skyddet.

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!