Åtta miljoner till selektiva redskap

Ett hållbart fiske kräver selektiva redskap. Här testas en så kallad byxtrål som separerar fångsten i olika kassar. Foto: Hans C Nilsson / SLU Aqua

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Den 1 januari 2015 infördes landningsskyldighet, som innebär att all fisk som fångas och har en kvot inom EU ska tas ombord och landas i hamn. Syftet är att minimera utkast och oönskade fångster och för att utveckla ett mer selektivt fiske. Kravet införs stegvis och ska vara fullt genomfört 2019.

För att underlätta det svenska fiskets övergång till de nya reglerna har HaV hittills delat ut cirka 38 miljoner kronor till 34 projekt under 2014-2017. De ser fortfarande stora utvecklingsmöjligheter och skjuter därför till ytterligare 8 miljoner kronor i år.

”Det är i blandfisket i Västerhavet som vi bedömer att vi har ett fortsatt stort behov av att utveckla selektiva redskap”

–  Det är i blandfisket i Västerhavet som vi bedömer att vi har ett fortsatt stort behov av att utveckla selektiva redskap. Det kommer att vara ett prioriterat område för projekt under 2019, säger Karin Linderholm, utredare på HaV.

Institutionen för akvatiska resurser vid SLU har fått uppdraget att samordna arbetet.
– Vi på SLU:s sekretariat för selektivt fiske finns där för att hjälpa till med allt från ansökan och administration till vetenskaplig utvärdering. Arbetet ska gå smidigt för näringen och vara relevant för förvaltningens behov, säger Hans C Nilsson, projektledare och forskare vid SLU Aqua.

Läs mer här.

Hans Hällman

Publicerad: 22 February 2018
Av: Hans Hällman