Även i Oslofjorden

Oslofjorden är på väg åt samma dystra håll som i stort sett samtliga svenska havsvattenområden. Utfiskning och miljöförstöring hotar. Men nu höjs röster för att göra fjorden till ett rent sportfiskevatten.
Ett alldeles för intensivt yrkesfiske är det enskilt största hotet mot i stort sett alla hav på vår jord. Norge, som på många sätt  är ett föregångsland när det gäller förvaltning av fisket, har ett otroligt mycket bättre havssportfiske än vi själva har. I södra Norge är havet mest påverkat av yrkesfiske och Oslofjorden som länge varit ett drömvatten för sportfiskare utarmas allt mer.
I den norska miljödebatten har man länge pratat om utsläpp och förorening av fjorden, men nu höjs röster för att begränsa fisket. Många har reagerat på att det fortfarande är tillåtet att tråla i fjorden. ”Gör fjorden till en sportfiskefjord” kan man läsa på norska sportfiskesajter.
Precis som fjordarna på den svenska Västkusten ligger Oslofjorden mitt i en storstadsregion där efterfrågan på fiskemöjligheter är enorm. I Sverige har vi projekt 8-fjordar som bland annat kommit till för att försöka återskapa de en gång så rika fiskbestånden. Kanske kan vi exportera den idén till Norge och kanske kan vi få våra politiker att inse att i stort sett hela vår kust skulle behöva förvaltas på samma sätt som man förvaltar vattnen inom 8-fjordar.
Anders Nicander

Turbåtsfiske i Oslofjorden. Även om fisket i Oslofjorden är bra med svenska mått mätt är det bara en skugga av vad det en gång var. Boven heter överfiske. (Foto: Anders Nicander)

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!