Bagerijäst bra som fiskfoder

Rödingar i lekdräkt är fantastiskt vackra. Foto: Aleksandar Vidakovic

Bagerijäst och musselmjöl är två proteinkällor som kan användas till odlad fisk – vilket skonar den vilda fisken som annars blir fiskmjöl i odlingarna. En forskare vid SLU har funnit att 40 procent av proteinbehovet kan täckas med jäst och musselmjöl.

Det är forskaren Aleksandar Vidakovic som försökt hitta alternativ till det traditionella fiskfodret i odlingarna. Att mata odlingsfisken med fiskmjöl eller vegetabiliskt protein är ju inte särskilt skonsamt mot miljön.
Sedan 1990-talet har konsumtionen av odlad fisk fördubblats i Sverige. Globalt står vattenbruket för ungefär hälften av all fisk som konsumeras. Det går åt mängder med annan fisk för att föda upp odlingsfisken och många fiskarter riskeras utfiskning för att bli mat i odlingarna.
Vidakovic har funnit tre olika substrat som kan fungera som foder: musselmjöl, bagerijäst och en jästblandning. Dessa kan ersätta upp till 40 procent av proteinbehovet hos odlad röding och regnbåge utan att tillväxten försämras. Jästen kan odlas på en mängd olika substrat som människor inte kan tillgodgöra sig.
Musslor har dessutom fördelen att de kan odlas och fungera som vattenrenare i övergödda vattendrag.

Avhandlingen finns som pdf-fil på http://pub.epsilon.slu.se/12523/.

Publicerad: 24 September 2015
Av: Fiskejournalen