Bänka er framför TV:n ikväll

Martin Falklind med en marlin som är märkt och klar för att återutsättas. I havet utanför sportfiskeorten Cabo san Lucas i Mexiko, släpps 95 procent av alla marlin tillbaka. (Foto: Pasi Helin)

Idag bör alla sportfiskare slå på TV:n klockan 20.00 eller 22.15 Detta är tidpunkterna då SVT1 respektive SVT24 visar årtiondets fiskefilm – Expedition den gamle och havet. Det blir äventyr, misslyckanden och stora fiskar i en härlig blandning.
Fiskejournalens chefredaktör, Martin Falklind, är känd som fiskaren och filmaren som under 90-talet gjorde många äventyrliga expeditioner till Amazonas, Afrika, Kolahalvön mm.
När filmen ”Expedition den gamle och havet” tar sin början, har Martin blivit lite äldre och bestämmer sig för att förverkliga en av sina sista barndomsdrömmar. Med fara för sina kompisars och sitt eget liv, tänker Martin fånga en marlin från kajak.
– Jag kände att det är nu eller aldrig, snart är jag för gammal, berättar Martin Falklind.
Han ger sig av till Mexiko och upptäcker inte bara ett hav fyllt av marlin, utan också att det faktiskt finns samhällen som bryr sig om sitt hav och tar hand om det.
Bänka dig framför TV:n ikväll, så får du ett fiskeäventyr att bita i!
Smygtitta på filmens inledning!

Hör Martin Falklind i P4 Extra klockan 14.20 eller se honom i Gokväll klockan 18.15-19.00  där han berättar om filmen.
TV-sändning av Expedition den Gamle och havet, tisdag 23 oktober kl. 20.00 SVT1.


Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!