BBC uppmärksammar dioxinlax

Dioxiner ansamlas i kroppen under många år och kan utlösa cancer eller reproduktionsstörningar. Östersjölax innehåller upp till fem gånger för höga värden. (Foto: Alpha/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Nyligen avslöjandes att svenska företag exporterat dioxinlax till EU. Sedan dess har ett flertal utländska medier rapporterat att deras läsare eventuellt kan ha ätit giftig lax, senast engelska BBC.
Vildfångad fet fisk från Östersjöområdet, som strömming och lax, innehåller ofta halter som överskrider dioxingränsvärdet. Sedan 2002 har Sverige haft ett tillfälligt undantag från EU:s dioxingränsvärde som innebär att Sverige får sälja fisk som överskrider gränsvärdena på den svenska marknaden. Nyligen avslöjades att företag i Karlskrona exporterat östersjölax till EU-länder, trots att detta är förbjudet. Ett flertal medier, bland annat engelska BBC, rapporterar nu att lax med för höga dioxinvärden kan ha sålts.

Ok med giftig fisk i Sverige
Enligt Livsmedelsverket innehåller östersjölax och strömming dioxinvärden upp till fem gånger över det tillåten nivå. En förutsättning för det svenska undantaget är att verket informerar om riskerna. Råden innebär att barn och kvinnor i barnafödande ålder ska äta fet fisk från Östersjöområdet högst 2-3 gånger per år.
Läs fler notiser om dioxinlax.
Se SVT:s Uppdrag granskning om dioxinlaxen. Klicka här. (Spola fram till 35.30)
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Så ismetar du storgäddan – 10 heta tips!

Är du sugen på att ismeta grov gädda och behöver lite hjälp på traven? Här kommer Fredrik Lindhs tio bästa tips på hur du fångar riktigt stora gäddor. Funkar de? Helt klart! Förra säsongen fick Fredrik tio gäddor över tio kilo, varav två mätte en bra bit över 130 centimeter!

Ny bok om torrflugefiske

Nu är det högsäsong! I alla fall om du frågar en flugbindare. Trådrullehållarna går varma under den här delen på året och vad passar då bättre än en ny lärorik bok som berör ämnet? Flugfiskeprofilen Johan Klingberg är aktuell med sin bok Torrflugefiske – dagsländor, som beskriver fisketeknik, insekter och flugor på ett nytt, unikt sätt.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!