Hjälp oss befria Långforsen!

Vill du ha en levande Långfors i Långan? Skicka genast iväg brevet till Östersunds kommun!

Långan är skyddad mot vattenkraft. Trots det planerar Jämtkraft att bygga ett nytt kraftverk här. Därför ber vi dig nu att – tillsammans med oss och för miljöns skull – hjälpa till att stoppa bygget.
Nu kan du hjälpa till genom att skicka ett brev till AnnSofie Andersson, kommunalråd i Östersund, och visa vad du tycker! Brevet går också för kännedom till AnnSofies kommunalrådskollegor i Krokoms och Åre kommuner, som äger små delar av Jämtkraft. Du klickar enkelt iväg brevet HÄR.

Vi som står bakom kampanjen är:
loggor_graskala2

För dig som vill läsa mer om Långforsen:
Östersunds kommun, som är ägarna till Jämtkraft AB, tog före sommaren det positiva beslutet att Långforsens damm och kraftverk ska monteras ned och forsen återställas. Nyligen har dock Jämtkraft fått tillstånd att bygga om det gamla kraftverket och den delvis raserade dammen. Om det blir verklighet betyder det ett hårt slag mot både miljön och Jämtland som frilufts- och sportfiskedestination. Vi anser att Östersunds kommun måste stå fast vid sitt beslut!

Långan är skyddad mot vattenkraft. Trots det planerar Jämtkraft att bygga ett nytt kraftverk här. Därför ber vi dig nu att – tillsammans med oss och för miljöns skull – hjälpa till att stoppa bygget.

Kraftverksstriden i Långfors har en lång historia. Redan under 1950-talet fanns det planer på att bygga ett storskaligt kraftverk som skulle ersätta det småskaliga som alltjämt ligger kvar på platsen sedan 1918. Under 1980-talet skyddades Långan i denna del mot exploatering, och när miljöbalken infördes 1999, återfanns denna sträcka som skyddad mot vattenkraftsexploateringar.
Trots det har Jämtkraft försökt bygga om och bygga nytt på platsen upprepade gånger. 2004 satte Regeringsrätten ned foten och Jämtkrafts ansökan avslogs av regeringen. Striden har också kantats av skandaler under början av 2000-talet, bland annat kuppade tidigare VD Fiskevårdsområdesföreningens årsmöte vid ett tillfälle, och Jämtkraft hotade också att dra in anslagen till Mittuniversitetet om de inte gick i god för att ett kraftverk i Långfors är bra för den biologiska mångfalden.
Just nu är läget att mark- och miljööverdomstolen lämnat tillstånd till att bygga ett nytt kraftverk på platsen. Detta har överklagats av Sportfiskarna, Älvräddarna och den statliga myndigheten Kammarkollegiet till Högsta Domstolen, HD. Samtliga har i sina överklaganden begärt att HD ska be om ett så kallat förhandsavgörande från EU-domstolen för att klargöra vad som är gällande rätt.
Under tiden vill vi påverka ägarna Östersunds kommun, och där kan du göra en mycket viktig insats genom att skicka brevet nedan.

Snabbfakta

  • Långfors kraftverk byggdes 1918.
  • Långfors är ett småskaligt kraftverk som inte kan användas till att reglera elnätet, eller för att kompensera när vindkraftens produktion går upp och ned.
  • Det har mer eller mindre stått helt still från ungefär 2005, på grund av eftersatt underhåll med stora hål i dammen.
  • När det var i drift producerade det ungefär 2 GWh per år, vilket motsvarar 1/3-dels vindkraftverk av modern typ.
  • Det krävs 2000 kraftverk av Långans storlek för att ersätta ett enda kärnkraftsblock som OKG 1.
  • Långfors energiproduktion motsvarar 1/ 75 000-del av Sveriges totala elproduktion.
  • Långan är en skyddad sträcka i Miljöbalken, vilket innebär att det inte får byggas några vattenkraftverk där.
  • Trots det finns det undantag, t.ex. om en nybyggnation inte medför mer än ”obetydlig miljöpåverkan”. Att Kammarkollegiet, Älvräddarna och Sportfiskarna överklagar beror på att vi anser att mark- och miljööverdomstolen gjort en felaktig bedömning i det fallet.

[gravityform id=”20″ title=”true” description=”true”]

Publicerad: 01 September 2015
Av: Mathias Arnham