Annons
Annons

Beslut i dag: Laxfisket fasas ut

Annons

Den svenska laxkvoten ska istället i första hand gå till det fiske som görs med fällor nära älvarnas utlopp, framför allt i Norrland.

Yrkesfisket efter lax i öppet hav i Östersjön fasas ut till 2013. Det är följden av Havs- och Vattenmyndighetens beslut idag. Syftet med beslutet är att öka skyddet för den vilda laxen i Östersjön.
En konsekvens av beslutet är att yrkesfisket nära kusten med fällor och främst i Norrland kan fortsätta medan det småskaliga yrkesfisket efter lax ute i södra Östersjön fasas ut.
– Förslaget har varit ute på remiss och har gett upphov till en viss oro för yrkesfiskets framtid i den södra regionen, säger Björn Risinger generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten.
Ute i Östersjön blandas lax från vilda och odlade laxbestånd innan de efter några års uppväxt simmar tillbaka till sin hemälv. Vid fiske i öppet hav går det inte att skilja vild lax från älvar med hotade vilda laxbestånd från dem som kommer från odlade laxbestånd eller starkare bestånd av vild lax. Det blir enligt Havs- och vattenmyndigheten möjligt med det här beslutet.
Läs tidigare laxnotiser här.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
43 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Bra beslut. Nya myndigheten verkar visa prov på handlingskraft och insikt i problemen omgående. Hoppas det sker i tid och att vildlaxen kan återhämta sig.

 • Hur blir det med torsken då?
  Nu när vi ändå har börjat med Reinfeldts ”Svenska modell” inom fisket kan vi väl fortsätta på västsidan och göra några fler arbetslösa.

 • Handlar väll förfan inte om att göra folk arbetslösa. Vi behöver fisken som MAT och inte för att du ska skena omkring med ditt jävla fiskespö på din fritid. Tänk till istället innan du pratar !!

 • Sälen har ett duckat matbord i älvmyningarna.
  Jag hoppas att det blir fler i älvarn så kan
  Jag satsa på pilke turer till vraken.
  Sportfiskarna har gått om pengar tydligen.
  Laxfiskare

 • Beslutet är den bästa julklapp vi kunde få. Tänk att vi till dags dato fiskat blint på blandade bestånd. Vi har fiskat utan hänsyn till om vi fångar en vild lax från ett svagt bestånd eller en kompenationsutsatt lax!
  Nu har vi chansen att förvalta laxen i Östersjön på ett klokt sätt. Vi har win win win-situation inom räckhåll.
  Tack HaV.

 • Bäste herr Alexzander, självklart behöver vi mat på våra bord och det var med ironi jag skrev.
  Och dessutom vad ska de som fiskar lax i Östersjön göra om dom inte får fiska lax? Dom blir arbetslösa!!! Dessutom vad är det som gör laxen till ett undantag? Kan det vara att det berör östra Sverige igen? Behöver vi inte torsken som mat? En som tänker!!

 • Mat på bordet har vi i överflöd, varför inte låta laxen och torsken vara så att de inte helt försvinner från våra hav? Sportfiske är en hållbar resurs som drar in mycket pengar, medens yrkesfiske inte är hållbart. Yrkesfiske i hav förstör för sig själva, naturen och sportfiskare. Hälften av vad yrkesfiskarna tjänar får de i bidrag av EU.

 • Bra att något görs innan det är försent.
  Säljförbudet för privatfångad fisk från havet
  vem kollar upp det.
  Fasta sättegarn utmed hela Blekinge kusten och
  laxlinor i mängder som privat personer sätter.
  Finns det ingen koll när Laxen i bla.
  Mörrumsån snart är slut.
  Allt privat försäljning måste stoppas,gäller oss
  alla !

 • Till Tobias!
  Jag vete f… var du fick din rappakalja i från?
  Vi har endast så kallade sälersättning,vilket är
  några laxar i bidrag ca 3st!
  Vi har ca 38000sälar i östersjön så kan du själv räkna ut var vi är på väg någonstans!
  Du bär oxså skulld till detta när du är på toan
  och gör något där!
  Du får nog ta reda på lite fakta först!

 • Dax för oss Sportfsikare att också börja ta ansvar! Inom nästan alla ”Sportfiskegrenar” bedrivs ”catch and release” och bara enstaka matfiskar hamnar på middagsbordet förrutom inom Laxtrollingen. Bor i Simrishamn och trollar själv, men förundras över det rovfiske som bedrivs på vildlax här. Det finns en frivillig fångstbegränsning på 6 laxar…

 • men räkna 5 kg st så blir det 30 kg lax per båt och dag. Visst de är ju inte alla som tar 6 fiskar men jag tycker ändå att det är dax att ta ansvar och utmanar därför alla trolling fantaster att börja släppa tillbaka Laxen liksom det man har gjort för Gäddan med meter ligan m.m.

 • Till Magnus Larsson.

  Stödet till fisknäringen är lika stor som värdet av den landade fångsten. Källa: http://www.fiskejournalen.se/eu-bidrag-bortkastat/

  Du säger att man förstör naturen när man är på toaletten. Fel! Jag bor 100 meter från en sjö där de släpper ut det som blir kvar efter reningen. Vattnet som släpps ut har bättre värden än…

 • …värdet på sjövattnet. Dessutom återvinns energi i reningsverket. Däremot undrar jag har några få människor kan ha rätt att förstöra för så många? Var är torsken som det fanns så gott om för några år sedan? Sportfiskenäringen drar in mer pengar än yrkesfiskare. Yrkesfiskare tillåts göra sportfiske är omöjligt att bedriva -> tomma hav.

 • Det här med att göra arbetslösa har jag många gånger funderat på. Vad kommer det sig att just yrkesfiskare skall stöttas så mycket så att det inte blir arbetslösa. Kolla SAAB eller för den delen andra företag som går åt skogen. Det är väl inte så många som lyfter ett finger för dem. Om jag skulle bli uppsagd så är det väl inget statligt verk som…

 • …bryr sig om det. En annan fundering är det här med att fiska vid älvmynningarna. Borde det inte vara där det skulle stoppas helt och hållet?

  Per

 • Bra reflektion Per! Varför ska vi riskera en massa av skattebetalarnas pengar på ett olönsamt företag. Var det inte så det hette med Saab? Jag förstår inte varför yrkesfiskarna vill försöka att få oss att tro att de bara får småpengar i bidrag? Siffrorna finns ju där öppet redovisade på bidrag och subventioner.

 • Vad gäller fisket i älvmynningarna så gäller det ju mest vid älvar utan egen reproduktion.
  T.ex Luleälven är utbyggd och inge lekbottnar finns kvar. Där är endast lax och öring som är kompensationsutsatta av kraftbolagen, alltså odlad fisk.
  Vid älvar med vild lax så har man sedan några år tillbaka köpt ut fiskare med fällor och fortsätter med…

 • Vi har inga bidrag mer än sälskadorna!
  Det är väldigt små pengar det rör sig om.
  Det som du har lagt ut Tobias är inte små skaligt fiske!
  Du kan kolla in länsstyrelse vad dom betalar så kan du få fakta där efter som du inte har faktan!
  Vi har stopp hela April månad utan en svensk ettöring!
  Inga reningsverk kan rena avlopps vatten 100%

 • Bäste herr Magnus Larsson… Jag vill absolut inte säga att du förskönar sanningen men… Om du ska få någorlunda lönsamhet i Laxfisket förutsatt att du inte fiskar något annat ( Vilket inte framgår ) och du får ca 20:- kilot för laxen så behöver du bara för att dra in en lön på 150000:- plus avgifter fånga 11 ton lax om året. Då är inga kostnader

 • för båt och övriga redskap medräknade. Räknar vi då med att du betalar ca 200000:- för bränsle och underhåll och ca 100000:- till för räntor och avbetalningar på din båt ( dock okänt vad du har för båt ) då behöver du fånga 16,5 ton lax till alltså totalt 27,5ton. Detta kan du omöjligt göra ensam vilket innebär att du måste ha antingen anställda

 • eller en kompanjon ( minst ) som också skall ha lön. Som du ser finns det ingen chans att du kan göra detta på heltid och driva det utan att gå i konkurs. Ganska enkel matte så antingen är du otroligt rik eller också kommer dina pengar från något annat… för fisket lär knappast driva runt dig.

 • Till Magnus.

  Värdena i sjön blir bättre, eftersom du blandar ut sjövattnet med renare vatten. Dock ska vi inte diskutera hur avloppsvatten förstör naturen här.
  Jag har inte skrivit något om småskaligt yrkesfiske, jag pratar om yrkesfiske allmänt i Sverige…

 • … Vare sig du fiskar småskaligt eller inte bidrar alla yrkesfiskare till att sjöarna töms på fisk. På Naturskyddsföreningens TV-reklam säger de att om 40 år kommer våra hav vara tomma på fisk om inte något görs. Vill du verkligen vara en av dem som är orsaken till det?

 • Vem vill äta dioxin-lax ????
  Frågan är om dom som köper laxen och käkar den vet att den är giftig ??
  Låt vildlaxen komma tillbaka till älvarna och överlåt fisket till sportfiske.
  En sportfiska lax är värd 1000-2000kr kilot det gynnar både laxen och samhällsekonomin.

 • Först främst fiskar jag inte lax för 20kr kilot!
  Sen för det andra så är det ett fiske som är reglerat med förbud under vissa tider om året!
  Då fiskar jag torsk!
  Jag fiskar året runt och har det som ett heltids jobb.
  Båten är under tolv meter och är ensam.
  Jag kan hålla med om en sak med 300000kr i om kostnader så ska där in en massa fisk!

 • Först fiskar du vildfångad lax som man enligt Naturskyddsföreningen ska avstå från. När du under förbudstiden inte kan fiska lax fiskar du en fiskart som håller på att utrotas, torsken. Svara på min fråga. Vill du vara ansvarig för att våra hav blir tomma på fisk?

 • Magnus Larsson
  Det ser ut som om att regeringen går in med stödpaket nu när det skiter sig för SAAB. Det låter väl bra. Arbetsförmedlingen hjälper nog dig också om du tänker sluta fiska. Så blir det för dig precis som för andra vars arbete går i stöpet utav en eller annan orsak. Att ditt gör det p.g.a. att vi räddar en djurart är…

 • …beundransvärt. Det hade väl varit tråkigare om det gick åt skogen utav en sämre ursäkt som t.ex. bara pengar.

  Per

 • Fasta redskap utanför Mörrumsån, hur kan detta få fortsätta !Försökte ta mig in till
  Karlshamn efter en trolling runda,gick ej
  sättegarn över allt där en privatfiskare fick 51
  stora vandrare under en natt i Maj,måste ju ha jävligt
  många ungar att mata !
  1 Lax per dag får man ta i C-Zon,fick ingen där i
  år.
  Myndigheter öppna ögonen !
  God…

 • Du måste skilja mellan stor skaligt o småskaligt!
  Passiva o trålfiskeredskap!
  Småskaligtfiske är beroende av vädret.
  Tvättmedlet du har tvättat med försvinner inte i naturen,det bidrar till övergödnig i sjö o hav.
  Till krister!
  Varför fiskar du lax om du inte äter den?
  Hade det inte varit bättre att åka på semester med
  familjen?

 • Torsken har grönt ljus från wwf.
  Jag kommer att fiska tills att jag går i pension!
  Vi fiskare är inte dumma,men där är många som tror det!
  Vi är rädda om den fisken som finns!
  Aprilstoppet bidrar inte till bättre torskfiske,
  vilket jag har pratat med forskare om!
  Torsken leker i Juni,juli!
  Varför stoppar dom inte där.

 • Jag bedriver laxfiske till havs o blir bestört av rubriker som (stoppa rovfiske söder om gotland)vilket rovfiske????
  Laxfiske med krok är väl snart det enda fisket i Sverige, som inte går o använda mer än erfarenhet o prova sig fram.Det går inte att använda några instrument för att leta opp.
  Vi gick ut den 29/10 o har inte sett någon annan laxfis

 • laxfiskebåt till dags dato (14/12) kan det då kalJag bedriver laxfiske till havs o blir bestört av rubriker som (stoppa rovfiske söder om gotland)vilket rovfiske????
  Laxfiske med krok är väl snart det enda fisket i Sverige, som inte går o använda mer än erfarenhet o prova sig fram.Det går inte att använda några instrument för att leta opp.
  Vi gic

 • Trodde efter mer än 20 års kamp att detta var en utopi. Tack till alla som deltagit! En historisk dag…

 • Man blir lite trött på att läsa om (JAG) ni är alla intresserade av Laxens välbefinnande om man svingar spö eller har det som yrke bryr Laxen sig ganska lite om!
  Ni har alla en (Jag)mentalitet som är lite oroande,,
  Denna inställning till ert fiske är i min värld (ROVFISKE) antingen om jag har tillgång till en stor båt eller ett spö!

 • Magnus, Jag har den stora glädjen att min familj delar mitt brinnande intresse för flugfiske efter lax.
  Både fru och barn är ivriga flugfiskare.
  Sedan är vi privilegiad med att kunna återutsätta vår fångst med dom redskap vi andvänder.
  Vi fiskar INTE för att fylla frysen !!!
  Det finns andra dimensioner i fiske än att fylla frysen.!!!

 • Ang. diskussionen varför man fiskar om man inte äter fisken.. Det finns mycket nöje i att kunna lura en fisk att hugga.. Att sedan se den simma åter är underbart. Det är knappast så att vi har matbrist i ett så utvecklat land som Sverige, varför då överfiska våra hav när det ser ut som det gör? Vi kan gott äta det som det redan finns gott om!

 • Stefan, som berättar om fisket vid Blekingekusten och uppmanar till diskussion om säljförbudet för privatfångad fisk, kontakta gärna mig, jag är reporter och är intresserad av laxfrågan. Detsamma gäller Magnus och andra yrkesfiskare som är aktiva bland kommentarerna.
  Mejla mig!
  sb@trojkan.se

 • Vill bara avsluta mitt deltagande på denna tråd med att säga, Magnus ingen eller iallafall jag tror att du är dum, och du har definitivt en poäng med varför man inte inför förbud under lektiden, mycket bra! Men jag hävdar fortsatt att du inte kan driva ett lönsamt företag som fiskare utan bidrag, rätt eller fel ( För jag kan ha fel också )

 • Dessutom vill jag tacka Kent Törnqvist för att du lyfter fram vårt självhävdelsebehov. Detta är enligt forskarna medärvt från stenåldern. Dessutom är det fint att du avslutar med ” I min värld ” Tack för mig för denna gång! Önskar alla en God Jul och Gott Nytt År och vill även tacka Fiskejournalen för en bra tidning!!

 • Polska yrkesfiskare skrev 80000 laxar som öringar
  och fick fiska vidare,hur stort är då mörkertalet.
  Svenska yrkesfiskare kollas till vansinne.
  Ska svenska fiskare lägga av och andra länder får fortsätta.Vi måste ju ha något kvar i Sverige.
  Kvoter sätts och de får man ju lita på.Trolling sem.i Blekinge till våren,levande hamnar en…

Annons
AKTUELLT

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons