Annons
Annons

Beslut om skärpta regler ska ge fler vilda laxar

Annons

HaV har för att öka skyddet för den vilda laxen därför beslutat att lax med fettfenan intakt som fångas vid dörj-, utter och trollingfiske omedelbart ska släppas tillbaks i vattnet. Denna regel träder i kraft den 1 augusti.

Pressmeddelande:
Yrkesfiskare och fritidsfiskare ska i större utsträckning fånga odlad lax i Östersjön för att öka skyddet av den vilda laxen. Havs- och vattenmyndighetens beslut innebär att den av EU beslutade kvoten för yrkesfisket fördelas så att fisket i högre grad sker på odlad lax. För fritidsfisket innebär beslutet att fisket med fasta redskap i Bottenviken får starta senare och att trollingfiskare i Östersjön enbart får fånga odlade laxar som märkts genom att fettfenan tagits bort.

Havs- och vattenmyndigheten har nu beslutat om regleringen inför årets säsong av laxfiske med fasta redskap i Östersjön. Förslaget har varit ute på remiss och de nya reglerna för yrkesfiske och fritidsfiske med fasta redskap börjar gälla den 1 juni. Myndigheten har sedan tidigare beslutat att från och med i år, förbjuda fiske med drivlina och krok. Därmed kommer yrkesfisket efter lax främst att bedrivas med fasta redskap, så kallade laxfällor.
Yrkesfiskets laxkvot i Östersjön 2013 är genom EU:s beslut 30 465 laxar, vilket är en minskning med 11 procent jämfört med 2012. Den fördelas av HaV mellan Bottenviken och övriga kustområden samt inom Bottenviken så att andelen odlad lax bedöms öka väsentligt. En målsättning med fördelningen är att fisket i högre grad ska fånga odlad lax utanför de älvar som byggts ut med vattenkraftverk och där odlade laxungar sätts ut. Därmed minskar också fångsten av vild lax. Yrkesfisket startdatum för fiske med fasta fällor blir samma som tidigare år, dvs 19 juni för Bottenviken.
– Den viktigaste frågan i år är att öka andelen odlad lax i fångsten. För det svenska yrkesfiskets kvot är målsättningen att mer än hälften av fångsten ska bestå av odlad lax. Genom att kvoten i första hand nyttjas för fångst av odlad lax minskas fångsten av vild lax. De ändrade reglerna stärker på detta sätt skyddet för den vilda laxen, säger Martin Rydgren, utredare vid HaV.
Det bedrivs också ett fritidsfiske längs kusten med fasta redskap, så kallade laxfällor. Fångsten från fritidsfisket får inte säljas.  Eftersom detta fiske inte omfattas av någon kvot eller rapporteringsplikt får det regleras på annat sätt än yrkesfisket. Eftersom den vilda laxen startar återvandringen upp i sina hemälvar tidigare än den odlade laxen är det möjligt att genom en senarelagd fiskestart öka skyddet för den vilda laxen. HaV har därför beslutat att fritidsfisket med fasta redskap i Bottenviken får starta den 1 juli.
– Eftersom den vilda laxen vandrar tillbaka till sina älvar tidigare än den odlade laxen, bedömer vi att fångsten av vild lax minskar när vi senarelägger startdatumet, säger Martin Rydgren, utredare vid HaV.
Ett annat fritidsfiske av betydande omfattning är trollingfiske i Östersjön. Här sker fisket i områden där lax från bestånd av vild och odlad lax från Östersjöns älvar växer upp.  Eftersom all odlad svensk lax som sätts ut ska märkas genom att fettfenan tas bort är det möjligt att när den fångas skilja denna odlade lax från annan lax. HaV har för att öka skyddet för den vilda laxen därför beslutat att lax med fettfenan intakt som fångas vid dörj-, utter och trollingfiske omedelbart ska släppas tillbaks i vattnet. Denna regel träder i kraft den 1 augusti.
– Genom beslutet att endast tillåta fångst av odlad fettfeneklippt lax i trollingfisket ökar skyddet av den vilda laxen i fisket i Östersjön säger Håkan Carlstrand, utredare vid HaV.
Bestånden av vild lax är svaga i flera av Sveriges älvar. Internationella havsforskningsrådet, ICES, varnar för en försämring av flera bestånd under kommande år. Havs och vattenmyndigheten kommer under 2013 att fortsätta översynen av laxfisket i Östersjön i syfte att öka skyddet av svaga bestånd av vild lax.
– Den fortsatta översynen av laxfisket kommer främst att handla om behovet av en reglering av fisket nära älvmynningar och i älvar med svaga bestånd av vild lax säger Håkan Carlstrand, utredare vid HaV.
Läs mer på www.havochvatten.se

LÄS OCKSÅ

Annons
17 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Förstår bara inte varför förbudet bara gäller trollingfiskarna. Dom tar väl upp den minsta andelen Vildlax. Varför inte totalförbud för alla. Då skulle det få mycket bättre effekt. Undrar ibland hur vissa beslut fattas egentligen Och varför.

 • Instämmer med föregående talare men jag tycker ändå att det är ett viktigt principbeslut! En markering som säger att vi insett att österxsjölaxen är värdefull och att vi vidtar åtgärder om än blygsamma! Hoppas fler länder runt pölen följer efter och att vi hinner göra tillräckligt innan det är för sent!

 • Årets bestämmelser är ännu ett steg i rätt riktning. Ilskan från trollingfiskarna är svår att förstå. De får fortsätta att fiska, men måste returnera lax med fettfenan intakt. Vad är problemet?

 • Min nästa fundering är! vart ska dom 95% säljas som vi Svenskar inte köper? det är förbjudet att använda laxen till foder! det är olagligt att exportera! ursäkta vad håller dom på med? detta är förvisso ett steg mot ljusare tider! men fortfarande är det skrämmande med oetisk handel oavsett om det är djur människor som ska äta av den här fisken!…

 • För mig blir det ett dramaturgi med snöpligt slut aal markkoilo som stukar foten i lets dance! en dokusåpa som inte likar nått annat än ett stort skämt! Sverige är sämst i klassen när det gäller fiske politik! sluta snacka om fiske efter en sjuk fisk med enorma gifter i! stoppa allt riktat matfiske och satsa på fiske Turismen i stället.

 • Legolandet Sverige år 2013 är ett hån mot moder natur! när ska våra ministrar förstå att ingen snart kommer att äta detta sjuka system och fisk! när ska riktiga åtgärder vidtagas? dessa som tar dessa beslut har dessutom lön för komma med detta skämt, jag är trött på allt nu!

 • Et steg framover. Bra. Får håpe at svenske myndigheter og gjør noe med reglene på vestkysten og ikke minst, Iddefjordskonvensjonen mellom Norge og Sverige. Den er bare helt tragisk.

 • Sverige är fantastiskt!
  Ännu ett beslut av makthavare som inte är införstådda i ärendet.
  Endast en bråkdel av de odlade fiskarna i Östersjön är ju för fan fenklippta!
  Många av de som kommer returneras är således inte vilda.
  Vilka puckon!

 • Fisketurism!
  Varför ska det fortsätta när fisken behöver plåster!
  Dioxinen är väl hos turismen med eller?
  Hoppas på att sälen äter fisken i stället så är där inte mer gnäll!

 • Ett bra beslut som lägger tonvikten på vildlaxen och inte på särintressen. Samtidigt bör nog beslutet utvidgas till älvarna också.

 • Notera att vi inte talar om fiskeförbud utan endast fångstförbud för fiskar med fettfena. Det går alltså att fortsätta med laxtrollingen men med c & r för fiskar med fettfena. Det är ett steg i rätt riktning mot det beaktansvärda målet om hållbara bestånd.

 • Tyvärr Lukas du förlorade min röst!
  Om du får en vild lax som har svalt draget,hur ska du då göra?
  Vi kan också släppa laxarna med våra laxkrokar!
  Det är enkelkrokar som kan bli hulingslösa till på köpet!

 • Är man inte nöjd med myndigheternas beslut, så är det väl bara att läsa in forskningen och ta ett eget klokt beslut. Ställ krav på dina fiskekompisar som lyssnar på dig. På detta sättet slipper vi ta hänsyn till att politikerna inte har koll. Enkelt

 • ”Läsa in forskningen”? Herregud då kan man ju komma fram till att beslut som går emot sina egna intressen är rimliga. Tänk om man blir saklig på köpet? Då kan man ju inte gapa och skrika att alla beslutfattare är dumma.

Annons
AKTUELLT

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons