Beslut på fel grunder?

För att kunna släppa mer vatten förbi Slussen har Stockholms stad begärt att få fylla igen djuphålorna belägna öster om Tunnelbanebron. (Foto: Rolf Nyström / www.rolfsbild.se )

Älvräddarna:
Stockholms stads ansökte nyligen om att få anlägga en ny slussanläggning och att få tappa mer vatten från Mälaren. Älvräddarna ställer sig positiva till den planerade fiskvandringsvägen i samband med byggnationen, men tycker att ansökan har för många felaktigheter.
När Stockholms stad vill bygga en ny slussanläggning vill man även bygga en fiskvandringsväg i anslutning till denna. Christer Borg är ordförande i organisationen Älvräddarna och han tycker inte att Stockholms stad spänner bågen tillräckligt.
– I enlighet med EU:s direktiv är en fiskvandringsväg ett absolut måste, men mer måste till. Det är inte förenligt med modernt miljötänkande att låta Stockholms stads bristfälliga ansökan ligga till grund för beslut.
Han menar att ansökan baserats på rena felaktigheter, att flertalet slutsatser har dragits utifrån klart undermåliga grunder och i vissa fall saknas någon som helst vetenskaplig grund.

Konsekvenser för djurlivet
För att kunna släppa mer vatten förbi Slussen har Stockholms stad begärt att få fylla igen djuphålorna belägna öster om Tunnelbanebron. Staden har dock låtit bli att beskriva vilka konsekvenser detta skulle få på det djurliv som är beroende av det kallare och mer syresatta vattnet i hålorna. På samma sätt är det med flertalet av ansökans delar rörande konsekvenser på djur och natur.
– Det saknas en fullständig studie av ekosystemet i Riddarfjärden vilket skulle kunna innebära att viktiga rester av den ursprungliga miljön hade kunnat gå förlorat, därför är en total översyn av ekosystemet ett absolut krav, säger Borg.
www.alvraddarna.se

 

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!