Biffar på borstmask

Är det läge att överraska familjen med en ny rätt i helgen? Bild: Feedy Channel

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Hösten är en strålande säsong for bottenmete längs kusten och om kroken omges av en borstmask är chansen stor att huggen kommer. Fråga är om intresset runt matbordet blir lika stort när den här rätten serveras? Den lär åtminstone inte lämna någon oberörd. Med tanke på mängden kryddor som tillsätts kanske människor inte uppskattar masksmaken lika mycket som våra vänner under ytan.

Trevlig helg!

Fakta: Havsborstmaskar
Ett samlingsnamn för en mångfaldig grupp av ringmaskar. Gemensamt är att de har segmenterade kroppar och att det i varje segment sticker ut parvisa borst. Det finns över 14 000 beskrivna arter, varav merparten lever i havet. Dessa kan leva både pelagiskt, bland stenar och nergrävda i sanden. I Sverige finns det omkring 500 arter och de flesta är marina. Denna djurgrupp uppvisar stor variation i storlek och de största maskarna kan bli flera meter långa. En storväxt havsborstmask som utmärker sig på västkusten är rovborstmasken Hediste diversicolor. Den är ett aktivt rovdjur som framförallt brukar ses på våren i samband med lek. Då riskerar maskarna att ätas upp av havsöringar och andra fiskarter. En annan vanlig art är sandmasken, vars pyramidformade ”bajshögar” är lätta att känna igen. Högarna är egentligen sand som renats genom maskens tarmar.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Rönne å kan bli eldorado för laxfiskare

Planer finns på att göra Eslöv till ett laxfiskecenter av rang, i likhet med Mörrum som i dag lockar turister från när och fjärran. Ett stort steg på vägen vore att riva de kraftverk som blockerar för laxen i Rönne å.

Film om Råneälvens lax och förvaltning

Har du en kvart till övers och vill bli lite bättre humör? I så fall kan vi varmt rekommendera att du kikar på Johan Granstrands nysläppta film om Råneälven. Filmen ger en beskrivning av hur modiga människor hindrade att älven byggdes ut på 1970-talet – och hur det har lett till att sportfiskare idag kan

Historiska jättegäddor på Sportfiskemässan

Sportfiskarnas Oscar Trowald har skrivit en lång rad historiska artiklar med fokus på svenska storgäddor. Under Sportfiskemässan berättar han om de senaste 40 årens allra största svenska sportfiskade gäddor – om unika fångstvatten, ögonblicken, fångstmännen, metoderna, rekorden och kontroverserna.

Kinnekulleträffen blir helt smoltkompenserad

Den anrika trollingtävlingen Kinnekulleträffen arrangeras i år för 26:e året i rad. Unikt för årets tävling är att den blir smoltkompenserad fullt ut, tack vare ett bidrag på 118 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!