Blåfenad tonfisk fångad i trål

Danske yrkesfiskare fångade i onsdags en av Västerhavets mäktigaste rovfiskar - den blåfenade tonfisken. Foto: Henrik Høyer

Yrkesfiskaren Henrik Høyer och hans besättning fick en smärre chock när de i onsdags fick syn på en enorm tonfisk i trålen. Fisken landades och såldes i går på fiskeauktionen i Hanstholm.

Direkt efter fångsten rådde en del osäkerhet ombord – fick fisken behållas och vad var det för art? Jodå, fisken fick landas oavsett art om den kategoriserades som bifångst. Ganska snart konstaterade besättningen att de fångat en gulfenad tonfisk och la upp bilder på sociala medier. Snabbt väcktes tvivel och många ansåg att fisken istället var en blåfenad tonfisk. Det bekräftades också av experter innan auktionen drog igång vilket påverkade priset. En lokal restaurang vann budgivningen på 610 danska kronor per kilo, vilket gav ett totalpris på knappt 125 000 kronor för den 204 kilo tunga fisken.

Fångsten gjordes 55 sjömil öster om Shetlandsöarna och det blir spännande att se om det snart kommer in tonfiskar i mer närliggande vatten. I år har Sverige och Danmark nämligen beviljats en unik möjlighet att spöfånga 20 tonfiskar vardera och märka dessa med elektroniska sändare.

Läs mer om det spännande projektet här.

Läs mer om den danska tonfiskfångsten här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Isfiskare drunknad

En 47-årig man drunknade i lördags under ett isfiske i sjön Norrviken, norr om Stockholm.

Enorm havsöring på abborrjigg

När Jesper Ekberg landfiskade i Kalmarsund var abborrarna som bortblåsta. Men den lätta utrustningen fick ändå bekänna färg då ett våldsamt hugg följdes av vilda rusningar. Hade ännu en gädda attackerat den lilla jiggen? Nej, men en urstark havsöring på 6,65 kilo!

Sveriges kustlinje kartlagd

Bilden av Sveriges 4800 mil långa kustlinje är nu mer tillförlitlig än någonsin. Lantmäteriet och Sjöfartsverket är nämligen klara med den kartläggning som inleddes 2005.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!