Blåfenad tonfisk fångad i trål

Danske yrkesfiskare fångade i onsdags en av Västerhavets mäktigaste rovfiskar - den blåfenade tonfisken. Foto: Henrik Høyer

Yrkesfiskaren Henrik Høyer och hans besättning fick en smärre chock när de i onsdags fick syn på en enorm tonfisk i trålen. Fisken landades och såldes i går på fiskeauktionen i Hanstholm.

Direkt efter fångsten rådde en del osäkerhet ombord – fick fisken behållas och vad var det för art? Jodå, fisken fick landas oavsett art om den kategoriserades som bifångst. Ganska snart konstaterade besättningen att de fångat en gulfenad tonfisk och la upp bilder på sociala medier. Snabbt väcktes tvivel och många ansåg att fisken istället var en blåfenad tonfisk. Det bekräftades också av experter innan auktionen drog igång vilket påverkade priset. En lokal restaurang vann budgivningen på 610 danska kronor per kilo, vilket gav ett totalpris på knappt 125 000 kronor för den 204 kilo tunga fisken.

Fångsten gjordes 55 sjömil öster om Shetlandsöarna och det blir spännande att se om det snart kommer in tonfiskar i mer närliggande vatten. I år har Sverige och Danmark nämligen beviljats en unik möjlighet att spöfånga 20 tonfiskar vardera och märka dessa med elektroniska sändare.

Läs mer om det spännande projektet här.

Läs mer om den danska tonfiskfångsten här.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Temadag om vattenvård och flugfiske

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!