Blåfenad tonfisk fångad i trål

Danske yrkesfiskare fångade i onsdags en av Västerhavets mäktigaste rovfiskar - den blåfenade tonfisken. Foto: Henrik Høyer

Yrkesfiskaren Henrik Høyer och hans besättning fick en smärre chock när de i onsdags fick syn på en enorm tonfisk i trålen. Fisken landades och såldes i går på fiskeauktionen i Hanstholm.

Direkt efter fångsten rådde en del osäkerhet ombord – fick fisken behållas och vad var det för art? Jodå, fisken fick landas oavsett art om den kategoriserades som bifångst. Ganska snart konstaterade besättningen att de fångat en gulfenad tonfisk och la upp bilder på sociala medier. Snabbt väcktes tvivel och många ansåg att fisken istället var en blåfenad tonfisk. Det bekräftades också av experter innan auktionen drog igång vilket påverkade priset. En lokal restaurang vann budgivningen på 610 danska kronor per kilo, vilket gav ett totalpris på knappt 125 000 kronor för den 204 kilo tunga fisken.

Fångsten gjordes 55 sjömil öster om Shetlandsöarna och det blir spännande att se om det snart kommer in tonfiskar i mer närliggande vatten. I år har Sverige och Danmark nämligen beviljats en unik möjlighet att spöfånga 20 tonfiskar vardera och märka dessa med elektroniska sändare.

Läs mer om det spännande projektet här.

Läs mer om den danska tonfiskfångsten här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Sportfiskare rapporterar om fiskars hälsa

Har du sett sjuk, skadad eller död fisk under årets fiskepass? I så fall vill Statens veterinärmedicinska anstalt att du rapporterar dina iakttagelser. Sportfiskare kan på så sätt bidra med värdefull information när fiskarnas hälsa nu kartläggs.

Mängder av spökredskap uppfiskade i Norge

Nyligen avslutades en lyckad expedition, som syftade till att befria det norska kustvattnet från förlorade fiskeredskap. Insatsen resulterade bland annat i att 850 nät och 150 krabbtinor kunde plockas upp.

SM i gädda avgjordes i tät slutstrid

I dag gjorde tio team upp om den åtråvärda segern i SM i gädda – Catch with Care Sportfishing Masters 2017. Tävlingen avgjordes i Nyköpings skärgård och den direktsända kampen blev en nervpirrande holmgång. Eftermiddagens slutspurt blev avgörande och när båtarna vände hem hade team Jiggar.nu lyckats allra bäst.

Fusk med svensksåld tonfisk

Stockholms miljöförvaltning har avslöjat att butiker sålt tonfisk som behandlats för att se rödare och färskare ut. Att äta för gammal tonfisk kan ge histaminförgiftning – något som kan vara mycket allvarligt.

Rafflande slutspurt i SM i gädda

Många av Sveriges duktigaste gäddfiskare har under året kämpat om en exklusiv finalplats i SM i gädda – Catch with Care Sportfish Masters. I helgen avgörs tävlingen under festliga former i Nyköping. I morgon ska de tio högst placerade teamen från de första två finaldagarna göra upp om den åtråvärda titeln. För alla som inte kan följa

ICE HELIX – Humminbirds satsning på isfiske

Teknikföretaget Humminbird har nyligen släppt två ekolod lagom till vinterns stundande ispass. ICE HELIX-serien är fulladdad med nyutvecklad teknik som säkert kan falla många isfiskare i smaken.

Fiskade tillsammans med 3-åring – fick monstergädda

Att fånga en av årets största gäddor är en dröm för många. Och att få uppleva det tillsammans med sin treårige son – som dessutom håvar fisken – gör ju inte saken sämre. Här kommer Christoffer Svenssons egen berättelse om gårdagens oförglömliga drömfiske på Vänern!

Deppiga fiskar kan ge nya läkemedel

Depression drabbar många djurgrupper – och fiskar är inget undantag. Amerikanska forskare är nu i full gång med att studera deprimerade zebrafiskar i hopp om att kunna utveckla antidepressiva läkemedel.

Fiskejournalen – en tidning i medvind!

Nyligen publicerades en sammanställning av hur det går för landets tidskrifter. Många har tappat läsare sedan fjolårets mätning, men det finns undantag. Två lysande exempel är Fiskejournalen och Allt om Flugfiske, som i år har 18 respektive 15 procent fler läsare. Snacka om medvind!
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!