Blåfenad tonfisk fångad i trål

Danske yrkesfiskare fångade i onsdags en av Västerhavets mäktigaste rovfiskar - den blåfenade tonfisken. Foto: Henrik Høyer

Yrkesfiskaren Henrik Høyer och hans besättning fick en smärre chock när de i onsdags fick syn på en enorm tonfisk i trålen. Fisken landades och såldes i går på fiskeauktionen i Hanstholm.

Direkt efter fångsten rådde en del osäkerhet ombord – fick fisken behållas och vad var det för art? Jodå, fisken fick landas oavsett art om den kategoriserades som bifångst. Ganska snart konstaterade besättningen att de fångat en gulfenad tonfisk och la upp bilder på sociala medier. Snabbt väcktes tvivel och många ansåg att fisken istället var en blåfenad tonfisk. Det bekräftades också av experter innan auktionen drog igång vilket påverkade priset. En lokal restaurang vann budgivningen på 610 danska kronor per kilo, vilket gav ett totalpris på knappt 125 000 kronor för den 204 kilo tunga fisken.

Fångsten gjordes 55 sjömil öster om Shetlandsöarna och det blir spännande att se om det snart kommer in tonfiskar i mer närliggande vatten. I år har Sverige och Danmark nämligen beviljats en unik möjlighet att spöfånga 20 tonfiskar vardera och märka dessa med elektroniska sändare.

Läs mer om det spännande projektet här.

Läs mer om den danska tonfiskfångsten här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!