Blänkare i Mörrum

Roger Johnsson med fin havsöring från "10:an". (Foto: Kronolaxfisket Mörrum)

Blanka havsöringar har försilvrat säsongpremiären i Mörrumsån. Redan på premiärdagen fångades flera nystigna öringar och sedan dess har det ramlat in ”blänkare” med jämna mellanrum.
Sista fredagen i mars är det dags för fiskepremiär i världskända Mörrumsån och efter några veckor kan det vara dags för en liten summering. Så här långt kan man konstatera att fisket varit riktigt bra och framförallt att det fångats många blanka havsöringar.
Det tidiga vårfisket i Mörrumsån handlar nästan uteslutande om havsöring. Antingen om sådana som övervintrat i ån och som oftast släpps tillbaka, eftersom de saknar värde som matfisk, eller om nystigna, blanka öringar. Premiärdagen fångades totalt 222 fiskar, varav 151 stycken återutsattes. Dagens största öring var en ”blänkare” och vägdes till imponerande 5,76 kilo. Sedan dess har ytterligare drygt 50 blanka havsöringar fått syna håvgarnet.
Att öringfisket är så pass bra är förstås glädjande för Kronolaxfisket och övriga fiskerättsinnehavare i Mörrumsån. De senaste åren har laxfisket stadigt försämrats och situationen för Östersjölaxen är prekär. Så pass att Havs- och vattenmyndigheten redan infört hårda restriktioner för fisket efter lax. Restriktioner som av allt att döma kommer att utökas ytterligare, för att ge laxen en chans att återhämta sig.
Svenne  Andersson

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!