Blixtnedslag i båt

Starten på Langesundsfestivalen blev dramatisk. (Foto: Markus Lundgren)

Sportfiskarna:
Tre sportfiskare hade änglavakt och klarade sig oskadda när blixten slog ner i deras båt i lördags.
Det var strax efter start på den norska havsfisketävlingen Langesundsfestivalen som det allvarliga tillbudet inträffade. Många båtar drog då ut på öppet hav, samtidigt som ett kraftfullt åskoväder drog in. Hade starten gått en timma senare hade tävlingsledningen sannolikt skjutit på starten, men istället överraskades startfältet strax efter start. Sportfiskarnas Markus Lundgren har deltagit i tävlingen sedan 2003 och vittnar om ovädrets intensitet.
– Det var ett ganska enkelt beslut att vända och hålla sig nära land tills ovädret dragit förbi. Även om ovädret passerade förbi oss och in över land kändes det bättre att ligga nära kusten. Man är ju rena åskledaren med alla spön i båten.
Flertalet båtar vittnade om riktigt otäcka förhållanden, med enorma regnmängder och ett stort antal blixtnedslag på kort tid. Den drabbade båten hade samtidigt som blixten slog ned fått problem med vatten i motorrummet och den person som satt längst bak i båten och öste vatten fick ström genom ena armen. Enligt de själva slog blixten ner i vattnet 2-3 meter från båten, vilket kanske räddade livet på någon av dem. Två av de tre i båten fick föras till sjukhus för observation under ett dygn.

Svenska framgångar
Tävlingen är en av de största i Norden och lockar varje år 60-80 lag till den sydnorska havsfiskemetropolen. Reglerna baseras, precis som vid systertävlingarna i Sverige, på ett system där lagets största fisk i varje art ger poäng i förhållande till artens idealvikt. En sandskädda på 400 gram ger därför samma poäng som en långa på 10 kilo och varje lag väger bara in en fisk/art. Totalvikt är därför ointressant och det lönar sig att jaga arter.
67 team deltog i år och en handfull svenska team var som vanligt på plats för att försvara de svenska färgerna, och gjorde det riktigt bra. Åt norska hemmafavoriterna team Trutta Garmin fanns inget att göra, men sedan var det svenskt på platserna 2-5. Team Fladen Navia/Lowrance (Daniel Eriksson, Daniel Lindblom och Anders Christensson) knep andraplatsen och team Isola/Lowrance (Magnus Durell, Markus Lundgren och Mattias Jonsson) tog bronset. Nidingen Giants blev fyra och femteplatsen tog team Garmin Sweden, med välkände laxtrollaren Pelle Karlsson som skeppare.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!