Bojkott av Eon och Vattenfall

vattenkraft

Idag har knappt en procent av alla drygt 3 000 kraftverksdammar vandringsvägar som fungerar i båda riktningar. Nu manar ÅFF till bojkott av Eon och Vattenfall.

Ångermanälvens-, Faxälvens- och Fjällsjöälvens Fiskeråd (ÅFF) har beslutat att starta en kampanj för att bojkotta kraftbolagen Eon och Vattenfall. Motivet är dessa företags motvilja att restaurera de stora älvarna i området från vattenkraftens skador.
Under årsmötet för ÅFF antogs en motion om att uppmana människor att byta elbolag, i första hand från Eon och Vattenfall till två andra, Tranås Energi AB och Falkenberg Energi AB. Anledningen, enligt ÅFF, är att Eon och Vattenfall konsekvent och utan minsta kompromiss ständigt är emot alla förslag på åtgärder för att minska skadorna i älvarna av sin egen vattenkraftsproduktion.
– Vandringshinder för fisk är det enskilt största problemet för våra vattendrag. Vi anser att det är problematiskt att dessa två ekonomiska giganter alltid motarbetar alla förslag till förbättringar, säger Göran Jonzon, ordförande i ÅFF.
Tranås Energi och Falkenberg Energi är de enda kända kraftföretagen i Sverige som tar ansvar för denna fråga menar ÅFF och får stöd av andra föreningar, exempelvis Älvräddarna. Båda företagen gör allt för att åtgärda vandringshinder och skapa förutsättningar för att fisk och annan fauna ska kunna passera kraftverksdammarna.
– För oss är det ett naturligt ansvarstagande att åtgärda de problem som vi och våra föregångare skapat. Kostnaden procentuellt är blygsam och ska vi nå ett hållbart samhälle är detta självklara åtgärder. Vi kan både producera förnybar energi och ta ansvar, menar Niklas Johansson, vd på Tranås Energi AB.

Få har vandringsvägar
Idag har knappt en procent av alla drygt 3 000 kraftverksdammar vandringsvägar som fungerar i båda riktningar, ett krav för att uppnå målen i direktivet. ÅFF menar att en kampanj för att förmå människor att byta elbolag kan ge en signal till både politiker och företag.
– Våra vattenmiljöer behöver positiva förändringar och Sveriges befolkning ska inte behöva betala böter för något som kraftbolagen själva ska åtgärda enligt principen att den som skadar miljön också står för kostnaderna. Nya regler i lagstiftningen behövs akut, under tiden det åtgärdas kommer vi att stötta människor att byta elbolag, avslutar Göran Jonzon.
Läs mer om vattenkraft.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!