Bombardatips till sommaröringen

Bara en öring. Håll koll på de nya fiskereglerna längs Norrlandskusten. Foto: Magnus Pålsson

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Magnus har lagt ner mycket tid på att finslipa sitt bombardafiske och timmarna längs kusten har verkligen gett utdelning. Han har fångat mängder av fisk i sina hemmavatten runt Onsala, men även uppe i Bohuslän och på Gotland dit han åker varje år.
– Nu när vattnet blir varmare kan nattfiske ge mycket och stor fisk. I sommar är målet en västkustöring på över 80 centimeter. Jag är helt övertygad om att det finns fler sådana än vad man tror. Jag har ju faktiskt sett dem leka i bäckarna som vi i Fiskevårdsnätverket Göteborg ”renoverat”, berättar han.

Under vårens premiärhelg fick kan ju faktiskt en fisk som var nära den längden. Den öringen mätte 74 centimeter och kammade hem förstapriset i Tajtlajn Seatrout Open.

Magnus vinnarfisk togs i kallt och spegelblankt vatten. – Då gäller det att ta in flugan väldigt försiktigt så att fisken inte blir skrämd, tipsar han. Foto: Magnus Pålsson.

– En helt fantastisk fisk med västkustmått mätt, även om den var något mager och inte i sommarkondition. Dessutom tangerade den mitt personbästa från Gotland från förra året, berättar han.

En välmatad gotlandsöring på 74 centimeter. Även den tagen med bombarda. Foto: Magnus Pålsson

När man fiskar fluga efter en bombarda är tafsen ofta lång. Därför föreslår Magnus att man använder ett 10-13 fots haspelspö. Rulle i storleken 2000-2500 brukar vara lagom och den ska gärna vara fylld med flätlina i dimensionen 0.15-0.17 mm. Bombardans storlek anpassas efter spöts kastvikt, men själv använder han ofta en 25 grams intermediate som fiskas horisontellt i vattnet. Linan löper genom bombardan och fästs till tafsen via ett trippellekande för att slippa lintvinning. Mellan bombardan och lekandet rekommenderar Magnus att man fäster en gummipärla som flötesstopp så att inte knuten skadas. Tafsen gör han 30 centimeter kortare än spöt och knyts med 0.28 mm fluorcarbon. Längst ut är det olika våtflugor som gäller och färgen kan med fördel varieras över året.
– Orangefärgade streamers funkar ofta bra på vår och höst, räkor och märlor på sommaren. Nattfisket sommartid, som jag verkligen kan rekommendera, passar perfekt till bombarda och flugorna får gärna vara stora, yviga och svarta, tipsar Magnus.

Foto: Magnus Pålsson

Magnus binder själv sina flugor och presenterar här några favoriter för den varma årstiden.

1. En variant på BigHoleDeamon som kan vara väldigt effektiv på grunda vatten under varma sommarnätter
2-3. Räkor i naturliga färger funkar alltid fint under sensommar och höst.
4-5. WollyWarm och WollyBugger i svart är min absoluta favorit under sommarnätterna. Ju större desto bättre, gärna bundna på en #4-krok.
6. BalticCandy är alltid superhet när det finns tobis i vattnet

Flugor i all ära, men ofta är hemtagningen av stor betydelse.  Här spelar förstås erfarenhet stor roll, men Magnus har några generella tips som ofta fungerar.
– Variera din invevning. Kör gärna en blandning av långsamt och snabbt med vevstopp då och då. Det brukar vara giftigt. Annars ska man förstås anpassa hastigheten efter flugan man använder. En fiskimiterande streamer tas ofta hem betydligt snabbare än en märl- eller räkimitation, som gärna får röra sig långsamt och ryckigt.

Att känna huggen är ofta svårare än under traditionellt flugfiske, inte minst eftersom dem ofta kommer på lång lina.
– Ibland får man fisken på 70-100 meter lina och då är det förstås svårt med kontakten. Bästa trixet är därför att ha vassa krokar. Då behövs inga mothugg, konstaterar han.

Vi tackar för tipsen och hoppas de kan bidra till många och stora öringar i sommar!

Hans Hällman

 

Publicerad: 15 juli 2019
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: