Bottentrålning är botten

Bottentrålade siklöjor från Bottenviken. Bild: Naturskyddsföreningen

Den negativa effekten på livet i havet av bottentrålningen är enorm. Vår användning av bottentrålare har förändrat haven – kanske för alltid.
Naturskyddsföreningen går till botten med bottentrålningen, som är den absolut vanligaste fiskemetoden i Sverige. Det är en effektiv och lönsam metod för yrkesfiskarna, eftersom man tillåter att stora delar av fångsten man inte vill ha kastas tillbaka i vattnet igen. Dessutom är bränslet för fisket skattebefriat

Kommersiellt fiske är ett av de matproduktionssystem som förbrukar mest energi i världen.

Bottentrålning är botten eftersom metoden förstör havsbotten, jämnar ut och gör den ointressant som livsmiljö. Trålningen ger stora bifångster av fisk och skaldjur. Många djur dör helt i onödan. Bifångsten har ofta inget ekonomiskt värde, men är viktiga för att ekosystemet ska fungera. Särskilt allvarligt är det med långsamväxande djur med dålig möjlighet till återhämtning.  Trålningen river upp sediment vilket skadar djur genom att sätta igen andningsvägar, minska ägg- och yngelöverlevnaden och sprida miljögifter även långt från de trålade områdena och under lång tid efter att trålen dragit förbi.

Bifångsten har ofta inget ekonomiskt värde men är viktiga för att ekosystemet ska fungera.

Dessutom drar fiskemetoden mycket bränsle. Kommersiellt fiske är ett av de matproduktionssystem som förbrukar mest energi i världen. 2008 använde EU:s fiskeflotta 3,7 miljarder liter bränsle vilket bara motsvarar en fjärdedel av värdet för all fångad fisk samma år.
Naturskyddsföreningen har sammanställt utbredningen och konsekvenserna av svensk bottentrålning i rapporten ”Fiska för framtiden”. Här finns också råd till beslutsfattare om hur bottentrålningen kan minska i svenska vatten.
Vill du stödja Naturskyddsföreningens arbete mot trålning? Bli medlem.

 

Publicerad: 25 September 2016
Av: Fiskejournalen