KD-politiker: ”Bottentrålning bra för miljön”

Roland Utbult (KD) förespråkar bottentrålning – det gör inte Wiwi-Anne Johansson (V) och Emma Nohrén (MP). (Foto: Fredrik Hjerling, bilden på Nohrén)

Roland Utbult (KD) förespråkar bottentrålning – det gör inte Wiwi-Anne Johansson (V) och Emma Nohrén (MP). (Foto: Fredrik Hjerling, bilden på Nohrén)

Roland Utbult (KD) skrev nyligen en debattartikel i GP och uttryckte bland annat åsikten: ”bottentrålning är ett sätt att hålla havsbotten vid liv”.
Detta och ett flertal andra uppseendeväckande påståenden bemöts nu av Wiwi-Anne Johansson (V) och Emma Nohrén (MP), som anser att fiskemetoden är brutalt destruktiv.

KD-politikern Roland Utbult skrev nyligen en debattartikel i Göteborgs-posten, där han påstod att ”bottentrålning är bättre än sitt rykte”. Han gick till attack mot Vänsterpartiets riksdagsledamot Wiwi-Anne Johansson och Miljöpartiets riksdagskandidat Emma Nohrén och framhöll flera anledningar till varför deras hållning till bottentrålning var felaktig. Han skrev bland annat:
”I Kattegatt finns områden där bottentrålning förbjudits och där resultatet blivit en död botten på grund av de sediment som samlas på havsbotten.”
Utbult som även hävdar att: ”Bottentrålning är ingen miljöfarlig verksamhet och inget fördärv utan ett sätt att hålla havsbotten levande.”
De påståendena saknar dock vetenskaplig uppbackning, men han hänvisade även till en Australiensisk studie där havsbotten i stort sett blir opåverkad av att trålarna släpas fram där. Relevansen för jämförelsen kan dock ifrågasättas…

Många som ifrågasätter Utbult
Roland Utbults debattinlägg har skapat en hel del irritation bland miljövänner och nu ger de utpekade riksdagsledamöterna svar på tal i en debattartikel i GP.
De båda debattörerna Johansson och Nohrén ifrågasätter riktigheten i Utbults hänvisning till den Australiensiska studien. Såhär skriver de:
”Vi tror inte att Roland Utbults hänvisning till en australiensisk studie som handlar om djuphavsfiske i Antarktis på över 1 000 meters djup efter två enskilda arter utanför ett marint reservat stort som Irland där man redan skyddat de känsligaste bottnarna är relevant att översätta att gälla hela det svenska fisket. Däremot finns det väldigt många fler undersökningar från närområdet som visar på de negativa konsekvenserna bottentrålningen har.”
Johansson och Nohrén menar alltså, till skillnad mot Utbult, att bottentrålning har en förödande inverkan på miljön. De skriver:
”Det råder heller inget tvivel om att fiske med bottentrål är förödande för såväl botten som för fiskebestånden. FN:s miljöorgan UNEP beskriver i en rapport från 2008 till och med bottentrålning som ”bland de mest destruktiva fiskemetoderna i världen”.
Här hittar Utbults debattartikel och här kan ni läsa Johanssons och Nohréns svar.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!