Bra jobbat Eskil!

Eskil Erlandssons ministerkollegor röstade igenom en rad undantag i förbudet mot att slänga fisk överbord, så kallade utkast. (Foto: Channel 4)

EU-parlamentet vill totalförbjuda utkast, men ministerrådet vill vattna ur förslaget med en rad undantag. Då satte Eskil Erlandsson satte ner foten och röstade emot sina ministerkollegor. Något som kan få stor betydelse i förhandlingen mellan ministerrådet och parlamentet – då regelverket för den gemensamma fiskepolitiken slutligen ska bestämmas.
Efter en riktig nattmangling kallade Eskil Erlandsson och hans ministerkollegor till presskonferens i går. Budskapet som levererades var att man vill se ett förbud mot att slänga fångad fisk överbord, så kallad dumpning. Fast då med ett antal undantag.
Endast en av ministrarna motsatte sig undantagen och ville löpa linan ut med ett totalt utkastförbud, nämligen Eskil Erlandsson. Han vill följa samma linje som EU-parlamentet med stor majoritet nyligen röstade fram.
– Ministerrådet visar att de inte fullt ut accepterar idén med ett utkastförbud, vilket är olyckligt. Förslaget skulle göra det möjligt att kasta bort nära tio procent av vilken fångst som helst, vilket motsvarar 500 000 ton fisk per år i EU. Därför kan jag inte ställa mig bakom positionen, sa Eskil Erlandsson.
Nu återstår för ministerrådet och EU-parlamentet att förhandla fram ett slutgiltigt beslut och då kan Erlandssons nejröst i ministerrådet få stor betydelse.
– Jag kommer fortsätta jobba mycket aktivt för att påverka de förhandlingar som inleds nu, säger Erlandsson i ett pressmeddelande.

Tycker du att turerna med omröstningar, ministerråd och EU-parlament är krångliga? Läs Greenpeace Jan Isakssons senaste blogg, som beskriver tågordningen på ett pedagogiskt sätt.
Läs tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!