Annons
Annons

Bra koll i Väst

Annons

I går kunde vi höra och läsa i media att få tjuvfiskare fälls även om de tas på bar gärning. I Västsverige finns på flera håll en god bevakning av vattnen och ett gott samarbete mellan Fisketillsyn och Polis.
Tjuvfiske är på många håll i landet ett allvarligt hot mot fiskbestånden. Både i sött och salt vatten tar sig vissa människor rätten att roffa åt sig och skövla. I vattnen kring Tjörn och Orust är det annorlunda. Här samarbetar de ideellt arbetande fisketillsyningsmännen med Sjöpolisen. Beslagen av tjuvfiskeredskap låter höra om sig i lokala medier och allmänhetens medvetenhet blir allt större.
Anders Nicander

Fisketillsynen i Västra götaland och Sjöpolis från Göteborg talar med havsöringfiskare under vårfisket i Hake fjord. (Foto: Anders Nicander)

LÄS OCKSÅ

Annons
12 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Jag tycker att dessa pesoner som har ”bra koll i väst” ser lax-problematiken ur en märklig synvinkel när de påstår att enbart ”tjuvfiske är på många håll i landet ett allvarligt hot mot fiskbestånden”? Det är klart att det är fel när ”vissa människor tar sig rätten att roffa åt sig och skövla” men, om man ska leta efter den verkliga orsaken till laxens nedgång i Östersjön så kan man även titta på andra orsaker. exempelvis kraftbolagens (1.800st dammbyggnader)lagliga rätt till ”skövling” av lax och öring pga turbiner/dammbyggnader/torrlagda älvstäckor/ undermåliga fiskvandringsvägar och näringsfattiga reproduktionsområden? Det jag menar är att ibland går bra att utrota fiskbestånd (ex. lax och öring) mfl utan fisketillsyningsmän, Sjöpolis eller polisiär bevakning? Bara man gör det snyggt med lagen på sin sida och kan betala för sig (som kraftbolagen gör) till sk miljövård/fiskodling/anställningar osv? Jag tror medvetenheten i väst behöver lite mer studier i ämnet..ekologi och miljökonsekvenser av dammbyggnader/fiskebåtar/nätfiske och kvoter/fiskebåtar. Att det finns ohederliga människor som tjuvfiskar, det kommer vi nog aldrig att komma ifrån men, att enbart jaga den lilla människan med polis tror jag är fel väg att gå, om vi vill har ett levande laxbestånd/biologisk mångfalld i Östersjön.

  Två eminenta filmer som sportfiskarnas organisation ligger bakom:

  http://www.youtube.com/watch?v=_eXp-ZxonhA

  http://www.youtube.com/watch?v=JNNODrUBtdI

 • Tänk om vi skulle försöka lista upp alla orsaker till laxens nedgång? Vilken orsak skulle då hamna i topp tre?
  Exempel 1: Vattenkraft/dammbyggnader?

  Exempel 2: Reproduktion/yngel förlust?

  Exempel 3: Närings brist?

  Exempel 4: Laxfällor ute till havs?

  Exempel 5: Överfiske från fiskebåtar?

  Exempel 6: Tjuvfiske med kastspö?

  Exempel 7: Sälmat?

  Exempel 8: Miljögifter?

  Exempel 9: Fiskeodlingar/sjukdommar?

 • Bror, känns lite som om du tycker att tjuvfiske inte gör någonting när du svarar så….
  Visst f-n är det bra att man tar detta på allvar någon gång från myndighetshåll… Även om jag kan tycka att man borde sätta åt dom stora tjuvfiskarna först ( Läs oseriösa yrkesfiskare, drar inte alla över en kam, för det finns seriösa yrkesfiskare med )

 • Govänner!
  Blir faktiskt aningen trött när jag läser ditt inlägg Bror. Och vad har du gjort som är så bra att du kan förringa denna positiva insats för allas vårt bästa?
  Tycker nog att man kan kosta på sig att välkomna ALLA förbättringar, för ALLA förbättringar behövs om det inte ska gå åt h-e!
  Så istället för att klanka på en förbättring som ett antal engagerade människor har lyckats genomföra – hjälp till genom att stötta, och kanske till och med att hjälpa till genomföra något bra själv. Listan är ju lång, eller hur?
  Simma lugnt!
  Martin

 • BRA att det kontrolleras ordentligt! Tack alla som är delaktiga i det.

 • Vadå? vill ingen inte leka med tanken på en lista topp tre? Jag tycker bara att ansvaret till laxens nedgång inte enbart är fiskebåtar från polen och tjuvfiskare? Om det funnits någon sanning i världen så hade fisketillsyningsmännen med Sjöpolisen även ifrågasatt kraftbolags direktörer/Överfiske, myndighetspersoner..för att bevare den biologiska mångfallden/Vattendirektivet/lagen?

  Martin: Jag anser själv att jag kommit med positiva förslag som kan gynna exempelvis laxbestånd och andra arter i våra älvar, samt att jag förra året la ett större byggnadsförslag för ett Östersjöcentrum, där man kan visa miljöstatestik och de ekologiska sammanhangen/orsak och verkan.Om du Martin blir min vän på fejjan kan du se förslaget i sin helhet:)

  http://www.youtube.com/watch?v=_eXp-ZxonhA

 • Bror, vi rapporterar ständigt om alla dessa problem och jag tror att många numer vet att det finns många orsaker till laxens nedgång.

  Nu handlade dock denna notis inte om laxproblematiken – utan om skärpt bevakning på västkusten – vilket gör att ditt inlägg misstolkas.
  Jag ber om ursäkt för hårda ord, men det var inte lätt att tro annat än att du mästrade.

  Förslagsvis väljer du dina forum lite bättre nästa gång så att folk slipper bli upprörda på en broder som egentligen menar väl.

  Lycka till med ditt engagemang, det behövs!

  Simma lugnt!
  Martin

 • Om sanningen ska fram så tycker jag inte om fisketillsynsmän i naturen:( Anledningen är att jag under sommaren försökt att finna lugn i skog och mark men, så fort jag fattat mitt lilla fiskespö så kommer där en lite obehaglig känslan in i kroppen om att det ska komma en tillsynsman och störa min frid. Jag betalar gärna men, det är den paranoida känslan av att det smyger någon i buskarna, som kontrollerar. Sist när jag paddlade i Jämtland så dök det oväntat upp en tillsyndman med mässingknappar. Jag hade då ett väldigt långt samtal med honom om den verkliga orsaken till fiskenedgången i älven(Gimån) dammbyggnader/turbiner och om våra svaga myndigheter/miljövårdare som inte förmår att stå upp för biologiskamångfallden/fiskevägar osv. Jag vet inte.. men, jag kan inte låta bli att tycka att tillsynsmän inte tillhör naturens element, då jag vet att fiskefrågan ligger på ett annat plan dvs hos de som nyttjar naturesurerna/vatten. Jag är även lite skeptisk till att fiskodlare jobbar med tillsyn. Om du läser artikeln där jag visade en ny typ av fiskvandringsväg 2005 så, resulterade detta i att fiskevårdare/odlare och fiskerikonsulenter på länsstyrelsen INTE ville ha in fiskvandringsvägar i Ljungan/Indalsälven. Om inte ens de som jobbar med miljövård vill? Hur ska man då kunna genomföra omlöp/fiskvandringsvägar etc i norrland? Nu kanske jag kom ifrån ämnet/artikeln men, det finns ett problem/inställning på myndighethåll som måste förändras ;) Det är inte bara Polacker och ohedliga tjuvfiskare som ligger bakom laxen nedgång. Lycka till själv :)http://st.nu/start/1.638537-han-har-konstruerat-en-fisktrappa-utan-trappsteg

 • Ja det var en annorlunda vinkling må jag säga. Tråkigt att du har så dåliga erfarenheter av fisketillsyningsmän. Själv har jag bara positiva erfarenheter – de jag känner är sanna naturvänner som lägger all sin tid på att ideelt jobba med fiskevård och som engagerar sig för tex omlöp.

  För övrigt kan jag väl hålla med om att det finns många myndighetspersoner, politiker och vanliga människor – ja folk från hela samhället – som har svikit naturen. Men ska vi komma framåt så får vi inte ge upp och bli bittra, det är bara att hänga i och försöka upplysa och trycka på allt vi kan.

  Simma lugnt!
  Martin

Annons
AKTUELLT

Här är Christians sjuka gäddtrippel

Han var nöjd med fisketuren efter att han lyckades bärga sin första tiokilosgädda. Men det skulle komma mer för Christian Berger – mycket mer. Första hugget kom redan efter tio kast. En gädda på 10,15 kilo fördelade på 120 centimeter. Men fiskelyckan var inte slut där. Efter en halvtimme smällde det till igen – och

Rolf Nylinder till Fiskekryssningen

Den flugfiskande filmaren och äventyraren Rolf Nylinder har rest jorden runt de senaste åren och bara fiskat och filmat. På Fiskekryssningen berättar och visar han spännande ögonblick från sina äventyr på Kamtchatka. Rolf är äventyraren, filmaren, snowboardåkaren och flugfiskaren som inte låter sig inordnas i något fack. Rolf har spenderat långa perioder vid de mest exotiska

Nya Minn Kota i-Pilot imponerar

Minn Kota tar i-Pilot ytterligare en nivå med nyutvecklad Spot-Lock, elektronisk ankring och nya fjärrkontroller med Bluetooth. Fiskejournalen har kommit över ett exemplar av motorn och kan inte göra annat än att ge den tumme upp. Minn Kota förändrade sportfisket år 2010 med introduktionen av det GPS baserade i-Pilot systemet. Möjligheten med GPS-styrd elektronisk ankring

Se hur de flygbombar sjöar – med fisk

Det här ger begreppet flygfisk en helt annan innebörd. Se hur tusentals fiskar släpps ut – från ett flygplan. Det är i Utah som man fyller på svårt belägna sjöar, som inte går att ta sig till med lastbilar, med hjälp av flyg. Enligt Insider så släpper planen ett tusental fiskar i varje överflygningen och

Uppmaningen: Hjälp till att fånga sjuk lax och öring

Sportfiskarna skickar ut en uppmaning om att de behöver hjälp med att fånga öring och lax runt Stockholms innerstad. Det eftersom fiskarterna i området har drabbats av svampangrepp. – Hösten 2016 har varit extra torr och mild. Svampangreppen sker ofta i temperaturer kring tio-tolv grader. Ofta är det inget allvarligt. Men vi vill utesluta att

Brutala tjuvfiskare lämnar stora blodpölar efter sig

På morgnarna hittas stora blodpölar som vittnar om tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten. Det berättar Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske för SVT Uppsala. – Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson till SVT. Problemet är, enligt artikeln, störst under juli, augusti och september och

Ny interaktiv sportfiskeblogg

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygad om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons