Bra laxvandring i Norrlandsälvar

Laxen skyddas i Vindelälven. Foto: Martin Falkind.

Årets laxvandring i Norrlandsälvarna 2016 ser generellt bra, ut även om det förekommer plumpar i protokollet. Thomas Johansson, ordförande i Östersjölaxälvar i samverkan, rapporterar:
Årets laxvandring är både upp och ned. Torneälven till exempel börjar närma sig rekordåret 2014, då det gick upp 100 000 laxar. Till dagens datum  har det redan passerat 90 000 i fiskräknaren i Kattilakoski.
Uppvandringen i Byskeälven ser också helt ok ut, även om det var driftstörningar med räkningen i början av säsongen så tycks det blir en lika fin uppvandring som åren innan. Likaså ser Piteälven ut att gå mot ett, med sina mått mätt, relativt fint år. Råneälven är inte i närheten av 2014 men i gengäld ser det ut att stiga mer fisk än förra året.

Torneälven börjar närma sig rekordåret 2014, då det gick upp 100 000 laxar.

– Det ser överlag positivt ut i många älvar, menar Thomas Johansson, ordförande i Östersjölaxälvar i samverkan. Det finns fortfarande mycket vi kan göra för att underlätta för laxen ytterligare – inte minst har vi en utmanande kraftverksproblematik i många mindre vildlaxälvar.
En älv sticker dock ut på ett negativt sätt. och det är Kalixälven. 2729 fiskar hade registrerats i fiskvägen till och med tjugonde juli. Det är typ 88 000 färre än i Torneälven.
– Detta är inte rimligt. En älv som Kalixälven borde minst kunna uppvisa en uppvandring genom Jockfall på det tiodubbla. Det är svårt att säga vad Kalixälvens svaga uppgångar beror på, annat än att det finns ett uppenbart problem. Det ser vi inte minst i skenet av den positiva utveckling som pågår i många andra vildlaxälvar i norra Sverige, menar Thomas Johansson.
En mer noggrann analys av Kalixälvens laxuppgång kommer på Fiskejournalen.se inom kort.

Lyssna på intervju med fiskerikonsulent Stefan Ågren om laxuppvandring i Västerbotten

Publicerad: 23 July 2016
Av: Fiskejournalen