Bra start på årets laxfiske

Dags att åka norrut till laxfisket! (Foto: Johan Larsson)

Dags att åka norrut till laxfisket! (Foto: Johan Larsson)

Sportfiske: Rapporter från fiskräknare vid Norrlands olika laxälvar visar på bra uppgång av lax i de flesta vattendrag från Simojoki i Finland till Byske i Västerbotten och det rapporteras generellt om bra sportfiskefångster.
Så här långt är det ett bra år med mycket och tidig lax. Den 11 juni noterades en stigning av mer än 900 laxar under ett dygn vid ekoräknaren i Kattilakoski i Torne älv.
– Vi hoppas verkligen att trenden håller i sig och att årets återkomster kan bli en språngbräda på vilka vi kan bygga starka bestånd i alla våra vildlaxälvar. De två senaste åren har laxuppgång varit bra i de stora fjällälvarna Torne, Kalix och Vindeln, men det är viktigt att alla vildlaxälvar förstärks, kommenterar Glenn Douglas, Sportfiskarnas regionkontor Norr, ansvarig för projektet ”Laxfiske framtidens besöksnäring”.
Ronny Landin från Jockfalls turistanläggning vid Kalix älv är nöjd med årets fiskestart. Mycket lax kom direkt till Jockfall och fiskegästerna har haft bra fiske med en snittvikt i fångsterna på 11-12 kiloslax.
– Fortsätter laxen att komma så kan vi entreprenörer skapa mer jobb längs hela älvdalen. Östersjölaxen har en betydligt större genomsnittsvikt än laxen i exempelvis Skottland och Norge. Kan vi få ut detta budskap kommer Sverige att kunna skörda vinsterna av starka laxbestånd och outbyggda vattendrag, säger Ronny Landin.

Se resultat av årets laxvandring på webben:
Torne-, Kalix-, Råne-, Pite-, Åby älv och Rickleån
Byskeälv
Vindelälven
Sportfiskarna och Kommunförbundet Norrbotten fortsätter jobba för laxens bästa och för att politiker och tjänstemän ska upprätthålla det viktiga arbetet med att skapa en långsiktig politik och ett regelverk som förbättrar vår gemensamma resurs – vildlaxen.

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!