Broman har skickat laxbrevet

Tv-profilen Johan Broman tycker inte Eskil Erlandsson insett allvaret med laxens situation i Östersjön. (Fredrik Lewander)

Sportfiskeprofilen och tv-kändisen Johan Broman är allt annat är nöjd med laxpolitiken. Självklart har han skickat Fiskejournalens brev till Eskil Erlandsson – och uppmanar dig att göra likadant.
Broman tycker situationen och förvaltningen kring vildlaxen är beklämmande. Han känner igen tongångarna från inspelningarna av Fiske – lite djupare, som kommer att sändas 27 februari på Tv4 Sport.
– Vi intervjuade samma människor, berättar han.
Broman blev irriterad och besviken över många saker under Uppdrag granskning, men väljer att nämna det faktum att Erlandsson inte lyssnat på forskarna.
– Det betalas för forskare som Eskil ska ta hjälp av, men som han konsekvent struntar i. Forskarnas rekommendationer om laxkvoteringar förbises och beslut fattas i stället på helt lösa grunder, säger Broman.

Enorm potential
Han menar också att husbehovsfisket borde förbjudas, eller radikalt minskas, och att vattenkraften måste börja ta sitt ansvar med fisketrapport och liknande åtgärder.
Att en bra förvaltad vildlaxstam kan erbjuda många fördelar tvekar inte Broman på.
– Jag är sportfiskare med världen som fiskeplats och vet mycket väl att laxen är bland de mest eftertraktade och därmed värdefulla sportfiskarna som finns. Folk vallfärdar till levande, bra laxsportfiskevatten och betalar bra för att fiska där.
Han använder Skottland och Island som exempel, där hela samhällen lever tack vare sportfisket efter lax.
Självklart har Broman skickat brevet till Erlandsson – och uppmanar dig att göra likadant.

Klicka här
för att komma till webbformuläret.
Missa inte tidigare notiser.
Missade du Uppdrag granskning? Klicka här för att komma till Svt play.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!