Brutala sejhugg på popper

Hannes Ribbner strålar av glädje över den fantastiska storsejen, fångad på popper (!) vid Lofoten. (Foto: Privat/Hooked.no)

Popperfiske efter storsej och kanske hälleflundra kan bli den nya, heta flugan i Nord-Norge, sedan den svenske fiskeguiden Hannes Ribbner visat vägen med en jättelik sej på dryga 20 kilo.
Hannes Ribbner fick sejen när han prövade popperfiske i Moskenesströmmen vid Lofoten. För nätmagasinet Hooked.no berättar Ribbner att han gått och klurat på metoden sedan 2013 när han fick några ytligt jagande sejar på jigg.
– Det var i slutet av säsongen 2013 vid Söröya. Jag såg på ekolodet att fisken gick högt i vattnet och prövade med ett lätt spinnspö och några vertikaljiggar som jag hade med i båten. Sejarna tog på varje kast och till slut hade jag dem helt uppe i ytan. Det var då jag började tänka på popperfiske, säger Hannes.

Sedan dess har han fiskat mycket i tropiska vatten, där det nästan helt handlar om fiske i ytan och nu ville han pröva att omsätta det i nordnorska vatten.
Hannes jobbar som fiskeguide hos Nordic Sea Angling och när han fick rapporter om jagande storsej runt grunden i Moskonesströmmen avbröt han sin semester och for upp. Han tog med några fiskegäster ut i båten och försökte med popper efter sejen. Det blev ingen omedelbar framgång, men så hände det:
– Plötsligt var det fullt av måsar runt båten och vattnet kokte. Jag släppte allt jag hade för händer, fick fram popperspöet och dängde ut poppern. Pop, pop, pop och smack, där satt den förste. Jag stod bara och skrek och det gjorde gästerna också, berättar Hannes för Hooked.

Den första sejen vägde in på nio kilo och sedan rasade det bara på. Att se storsejen hugga i ytan är en helt fantastisk upplevelse garanterat Hannes som också berättar att sejen ofta bommar, men kommer igen och igen, allt argare. Den största sej han fångade denna dag vägdes till 19 kilo avblodad flera timmar senare. Den måste ha vägt en bra bit över 20 kilo och är därmed en av de största spöfångade sejarna över huvud taget och garanterat den största som fångats på popper.
Hannes använde ett Westin W3 Vertical SW och en Shimano Stella 4000SWB XG och poppern var en Hammerhead Smith A-cup.
Läs mer på Hooked.no.

Svenne Andersson

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!