Byälvens gösar döda i hjärtstopp

Hundratals gösar, ett fåtal abborrar och någon enstaka lake har hittats döda i Säffle. Nu visar analys att deras hjärtan slagits ut av en kraftig tryckvåg. Foto: Putte Svensson

Mysteriet med den omfattande gösdöden i Säffle har kommit närmare en lösning. Provsvaren visar att fiskarna dött av akut hjärtstopp till följd av en tryckvåg. Sprängning är en tänkbar orsak och ärendet är polisanmält.

För ett par veckor sedan sågs döda gösar flyta omkring i centrala Säffle. Därefter har allt fler dykt upp och Länsstyrelsen i Värmland uppskattar att omkring 300 gösar har hittats döda. Fyra av dessa skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt, vars analys nu visar att samtliga utsatts för en kraftig tryckvåg som lett till hjärtstopp.
Vad som orsakat tryckvågen är inte klarlagt. De skador som fiskarna uppvisar tyder på en mycket kraftig tryckförändring och Länsstyrelsen utesluter inte en detonation. Händelsen är därför polisanmäld för utredning.
– Har man hört eller sett något avvikande vid Strömbron mellan 21-22 maj så kontakta polisen, uppmanar Jonas Andersson på Länsstyrelsen.

Gösarna uppvisade tydliga ögonskador som omedelbart väckte misstankar om sprängning. Dessa har nu stärkts efter analysen från SVA. Foto: Johan King

För en månad sedan skrev vi om Länsstyrelsens satsning på att skydda den vandrande gösen genom Säffle. En tråkigare start på projektet går knappast att tänka sig.
– Länsstyrelsen tycker det som har hänt är mycket tragiskt. Dessa fiskar hade ännu inte lekt och man kan inte utesluta att leken för gös under 2017 kommer att påverkas av denna händelse, säger Jonas Andersson.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Sensationellt störfynd i Lysekils hamn

Den stör som i våras flöt omkring i Lysekils hamn har nu artbestämts. DNA-analys från Göteborgs universitet visar att fisken var en europeisk stör, vilket gör fyndet högintressant eftersom arten är extremt ovanlig i våra vatten.

Jättelångor från Vesterålen

Långafisket utanför Vesterålen är glödhett just nu. Flera enorma fiskar har nappat och guiden Christian Karlsson fick nyligen själv kämpa upp en bjässe på 170 centimeter och 27 kilo!

Alla världens havsbottnar ska kartläggas

Under den nyligen avslutade havskonferensen i New York skänktes 18,5 miljoner USD för att påskynda kartläggningen av havens bottnar. Det har lett till målsättningen att alla marina bottnar ska vara kartlagda år 2030. Stockholms universitet blir ett av fyra centrum för forskningen.

Spinnfiskad drömgädda från Storsjön

Tobias Thegström hade kämpat i över åtta år för att fånga en tiokilosgädda. I söndags kom belöningen i form av hans livs skönaste ”bottennapp”. Läs här Tobias egen berättelse om när han krokade sin drömfisk.

Öringen trivs i Buskhyttebäcken

En undersökning av Buskhyttebäcken visar att de senaste årens fiskevårdande insatser har varit lyckade. Höstens återintroducerade öringar har redan hunnit reproducera sig!

Vilma leder Artjakten

Vilma Örnskov leder just nu Artjakten, sommarens stora sportfisketävling för barn och ungdomar. Tävlingen går ut på att man ska försöka få så många olika fiskarter som möjligt. Här har Vilma tagit ledningen med råge. Det har gått 26 dagar i skrivande stund av tävlingen och Vilma har redan fångat 39 fiskarter! Hon har bland

Efterlysning av sportfiskare till tonfiskprojekt

Har du erfarenhet av storviltsfiske och drömmer om att fånga en tonfisk på ”hemmaplan”? I så fall är du välkommen att kontakta forskaren Brian MacKenzie, som nu planerar hur tonfiskar på danskt vatten ska infångas och märkas.

Asp tjuvfiskas i Fyrisån

Upsala Nya Tidning rapporterar om att Upplands landskapsfisk – den rödlistade aspen – fiskas mitt i centrala Uppsala. Nu efterlyses tydligare regler för att stoppa det olagliga fisket.  
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!