Byälvens gösar döda i hjärtstopp

Hundratals gösar, ett fåtal abborrar och någon enstaka lake har hittats döda i Säffle. Nu visar analys att deras hjärtan slagits ut av en kraftig tryckvåg. Foto: Putte Svensson

Mysteriet med den omfattande gösdöden i Säffle har kommit närmare en lösning. Provsvaren visar att fiskarna dött av akut hjärtstopp till följd av en tryckvåg. Sprängning är en tänkbar orsak och ärendet är polisanmält.

För ett par veckor sedan sågs döda gösar flyta omkring i centrala Säffle. Därefter har allt fler dykt upp och Länsstyrelsen i Värmland uppskattar att omkring 300 gösar har hittats döda. Fyra av dessa skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt, vars analys nu visar att samtliga utsatts för en kraftig tryckvåg som lett till hjärtstopp.
Vad som orsakat tryckvågen är inte klarlagt. De skador som fiskarna uppvisar tyder på en mycket kraftig tryckförändring och Länsstyrelsen utesluter inte en detonation. Händelsen är därför polisanmäld för utredning.
– Har man hört eller sett något avvikande vid Strömbron mellan 21-22 maj så kontakta polisen, uppmanar Jonas Andersson på Länsstyrelsen.

Gösarna uppvisade tydliga ögonskador som omedelbart väckte misstankar om sprängning. Dessa har nu stärkts efter analysen från SVA. Foto: Johan King

För en månad sedan skrev vi om Länsstyrelsens satsning på att skydda den vandrande gösen genom Säffle. En tråkigare start på projektet går knappast att tänka sig.
– Länsstyrelsen tycker det som har hänt är mycket tragiskt. Dessa fiskar hade ännu inte lekt och man kan inte utesluta att leken för gös under 2017 kommer att påverkas av denna händelse, säger Jonas Andersson.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Isfiskare drunknad

En 47-årig man drunknade i lördags under ett isfiske i sjön Norrviken, norr om Stockholm.

Enorm havsöring på abborrjigg

När Jesper Ekberg landfiskade i Kalmarsund var abborrarna som bortblåsta. Men den lätta utrustningen fick ändå bekänna färg då ett våldsamt hugg följdes av vilda rusningar. Hade ännu en gädda attackerat den lilla jiggen? Nej, men en urstark havsöring på 6,65 kilo!

Sveriges kustlinje kartlagd

Bilden av Sveriges 4800 mil långa kustlinje är nu mer tillförlitlig än någonsin. Lantmäteriet och Sjöfartsverket är nämligen klara med den kartläggning som inleddes 2005.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!