Byälvens gösar döda i hjärtstopp

Hundratals gösar, ett fåtal abborrar och någon enstaka lake har hittats döda i Säffle. Nu visar analys att deras hjärtan slagits ut av en kraftig tryckvåg. Foto: Putte Svensson

Mysteriet med den omfattande gösdöden i Säffle har kommit närmare en lösning. Provsvaren visar att fiskarna dött av akut hjärtstopp till följd av en tryckvåg. Sprängning är en tänkbar orsak och ärendet är polisanmält.

För ett par veckor sedan sågs döda gösar flyta omkring i centrala Säffle. Därefter har allt fler dykt upp och Länsstyrelsen i Värmland uppskattar att omkring 300 gösar har hittats döda. Fyra av dessa skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt, vars analys nu visar att samtliga utsatts för en kraftig tryckvåg som lett till hjärtstopp.
Vad som orsakat tryckvågen är inte klarlagt. De skador som fiskarna uppvisar tyder på en mycket kraftig tryckförändring och Länsstyrelsen utesluter inte en detonation. Händelsen är därför polisanmäld för utredning.
– Har man hört eller sett något avvikande vid Strömbron mellan 21-22 maj så kontakta polisen, uppmanar Jonas Andersson på Länsstyrelsen.

Gösarna uppvisade tydliga ögonskador som omedelbart väckte misstankar om sprängning. Dessa har nu stärkts efter analysen från SVA. Foto: Johan King

För en månad sedan skrev vi om Länsstyrelsens satsning på att skydda den vandrande gösen genom Säffle. En tråkigare start på projektet går knappast att tänka sig.
– Länsstyrelsen tycker det som har hänt är mycket tragiskt. Dessa fiskar hade ännu inte lekt och man kan inte utesluta att leken för gös under 2017 kommer att påverkas av denna händelse, säger Jonas Andersson.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Fusk med svensksåld tonfisk

Stockholms miljöförvaltning har avslöjat att butiker sålt tonfisk som behandlats för att se rödare och färskare ut. Att äta för gammal tonfisk kan ge histaminförgiftning – något som kan vara mycket allvarligt.

Rafflande slutspurt i SM i gädda

Många av Sveriges duktigaste gäddfiskare har under året kämpat om en exklusiv finalplats i SM i gädda – Catch with Care Sportfish Masters. I helgen avgörs tävlingen under festliga former i Nyköping. I morgon ska de tio högst placerade teamen från de första två finaldagarna göra upp om den åtråvärda titeln. För alla som inte kan följa

ICE HELIX – Humminbirds satsning på isfiske

Teknikföretaget Humminbird har nyligen släppt två ekolod lagom till vinterns stundande ispass. ICE HELIX-serien är fulladdad med nyutvecklad teknik som säkert kan falla många isfiskare i smaken.

Fiskade tillsammans med 3-åring – fick monstergädda

Att fånga en av årets största gäddor är en dröm för många. Och att få uppleva det tillsammans med sin treårige son – som dessutom håvar fisken – gör ju inte saken sämre. Här kommer Christoffer Svenssons egen berättelse om gårdagens oförglömliga drömfiske på Vänern!

Deppiga fiskar kan ge nya läkemedel

Depression drabbar många djurgrupper – och fiskar är inget undantag. Amerikanska forskare är nu i full gång med att studera deprimerade zebrafiskar i hopp om att kunna utveckla antidepressiva läkemedel.

Fiskejournalen – en tidning i medvind!

Nyligen publicerades en sammanställning av hur det går för landets tidskrifter. Många har tappat läsare sedan fjolårets mätning, men det finns undantag. Två lysande exempel är Fiskejournalen och Allt om Flugfiske, som i år har 18 respektive 15 procent fler läsare. Snacka om medvind!

Politiker festar på utrotningshotad art

Den 28 oktober vankas det stort ålagille hos Mjällbymoderaterna. På inbjudan står det att den som inte ”tål eller gillar” ål kan erbjudas ett köttalternativ. Med tanke på att ålen klassas som akut utrotningshotad kanske det även finns andra orsaker till att någon vill avstå.

Sportfiskarna, SLU och WWF summerar höstens fiske efter tonfisk

Årets septembermånad går till den svenska fiskehistorien. Under nio actionfyllda dagar förenades forskare, sportfiskare och märkningsexperter i en gemensam insats i vetenskapens tjänst. Syftet var att öka förståelsen för den blåfenade tonfisken, som gjort en efterlängtad återkomst till den svenska kusten. Resultatet blev fjorton märkta tonfiskar på svenskt vatten. Nu ger tre av projektets huvudaktörer

Livet leker för Ätranlaxen!

Den omfattande fiskevården i Ätran bär frukt. I måndags lyftes lax nummer 1000 över dammen i Nydala. Det är det bästa resultatet sedan 1988!
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!