Byälvens gösar döda i hjärtstopp

Hundratals gösar, ett fåtal abborrar och någon enstaka lake har hittats döda i Säffle. Nu visar analys att deras hjärtan slagits ut av en kraftig tryckvåg. Foto: Putte Svensson

Mysteriet med den omfattande gösdöden i Säffle har kommit närmare en lösning. Provsvaren visar att fiskarna dött av akut hjärtstopp till följd av en tryckvåg. Sprängning är en tänkbar orsak och ärendet är polisanmält.

För ett par veckor sedan sågs döda gösar flyta omkring i centrala Säffle. Därefter har allt fler dykt upp och Länsstyrelsen i Värmland uppskattar att omkring 300 gösar har hittats döda. Fyra av dessa skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt, vars analys nu visar att samtliga utsatts för en kraftig tryckvåg som lett till hjärtstopp.
Vad som orsakat tryckvågen är inte klarlagt. De skador som fiskarna uppvisar tyder på en mycket kraftig tryckförändring och Länsstyrelsen utesluter inte en detonation. Händelsen är därför polisanmäld för utredning.
– Har man hört eller sett något avvikande vid Strömbron mellan 21-22 maj så kontakta polisen, uppmanar Jonas Andersson på Länsstyrelsen.

Gösarna uppvisade tydliga ögonskador som omedelbart väckte misstankar om sprängning. Dessa har nu stärkts efter analysen från SVA. Foto: Johan King

För en månad sedan skrev vi om Länsstyrelsens satsning på att skydda den vandrande gösen genom Säffle. En tråkigare start på projektet går knappast att tänka sig.
– Länsstyrelsen tycker det som har hänt är mycket tragiskt. Dessa fiskar hade ännu inte lekt och man kan inte utesluta att leken för gös under 2017 kommer att påverkas av denna händelse, säger Jonas Andersson.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Börja fiska i sommar!

Är du 16 år eller yngre och vill fiska under sommarlovet men saknar utrustning? Ingen fara, tack vare ett unikt projekt kan du nämligen låna en fiskeutrustning hela sommaren!

Envishet gav 125-centimetare

Pelle Wallquist fortsatte att lägga timme efter timme i ett vatten han trodde på, trots att storhuggen uteblev. Men i går kom beviset på att magkänslan var kalibrerad. Ett ”bottennapp” började plötsligt röra på sig och snart lyfte han upp en vacker madame på 125 centimeter.

Krafttag mot läkemedel i svenska vatten

Regeringen vill se en minskning av läkemedelsrester i svenska vattendrag. Därför ger man nu på bidrag för tekniska investeringar som förbättrar reningen av avloppsvatten. 

Ny drömabborre för Dejan

Abborresset Dejan Milosevic fångade nyligen en fantastisk abborre under ett kvällspass i vårsolen. Fisken bjöd på ett stenhårt hugg och vägde in på 2,25 kilo.

8-fjordar får miljöpris

Projekt 8-fjordar tilldelas vattenmiljöpriset Sjöstjärnan för sitt arbete i Bohusläns fjordsystem.  – Riktigt roligt! Det här betyder jättemycket för oss, hälsar projektledaren Niclas Åberg.

Sportfiskare sökes till norskt tonfiskprojekt

Norska Havsforskningsinstituttet söker sportfiskare till en märkningsstudie på blåfenad tonfisk. Sportfiskarnas nationalitet är inte viktig – däremot sälls stora krav på både erfarenhet och utrustning.

Jörgens megaborre – nu också på film!

I veckan skrev vi om fiskeprofilen och abborrnestorn Jörgen Larssons svenskfångade personbästa – en ståtlig jägare på 2010 gram. Här kommer en film på den mäktiga releasen!

Boktips: ”Färnan – min favoritfisk”

Många metare har ett passionerat förhållande till färnan. En av dessa är biologen och specimenmetaren Carl-Johan Månsson som har skrivit en hel bok om hur denna stridbara fisk lever och kan fiskas.

Laxar i Lagan plågas till döds

Ett tiotal laxar har simmat in i en dödsfälla utan återvändo vid kraftverket i Laholm. Fiskarna är tydligt plågade och har drabbats av svampangrepp i det varma vattnet. – Nu får det räcka med djurplågeriet! Laxarna kan inte simma upp och de kan heller inte backa ner. Detta händer regelbundet och varför inte dammtröskeln som

Gäddfiske gav mäktig mal

När Aldin Ferhatovic fiskade kustgädda från land tog det plötsligt tvärstopp. Hans gäddjigg hade nämligen fallit en stor mal i smaken.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!