”Bygg ut resterande vattenkraft”

Det finns massor av outnyttjad vattenkraft i Sverige, anser socialdemokraten Stefan A Johansson i Helsingborg. Därför har han lämnat en motion om utbyggnad till partidistriktet i Skåne.
På sin blogg presenterar Stefan A Johansson sig som innovatör och konsult inom energisektorn. Det är alltså med en viss sakkunskap han uttalar sig om utbyggnadsmöjligheterna. Enligt motionären är den ”ekonomiskt utbyggnadsvärda vattenkraften” 95 terrawattimmar per år. I dagsläget är ”bara” två tredjedelar av detta utbyggt. Johansson är medveten om att det vid utbyggnad ”uppstår skador på jordbruksmark, skogsmark och annan mark”. Däremot tycks han sväva i total okunnighet om det blir svåra skador på livet i vattnet och vattenmiljön.
– Låt oss för guds skull hoppas att motionen stannar hos partidistriket i Skåne, säger Älvräddarns ordförande Christer Borg och fortsätter:
– Motionen har en pinsam brist på ens grundläggande kunskaper om vattenkraftens enorma skador, både nationellt och globalt. Dessutom går Sverige mot ett nationellt överskott av el och elpriserna påverkas inte av ökad produktion eftersom vi är integrerade med resten av Europa.
Du kan läsa motionen här.
Svenne Andersson

Att vattenkraftverk gör stor skada på vattenmiljön tycks inte föresväva socialdemokraten Stefan A Johansson.

Att vattenkraftverk gör stor skada på vattenmiljön tycks inte föresväva socialdemokraten Stefan A Johansson.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!