Bygger kraftverk utan tillstånd

En privatperson bygger ett vattenkraftverk i Flian helt utan tillstånd. (Foto: Margaretha Setterberg/Limnia)

Länsstyrelsen fick den 10 september ett anonymt brev som påpekade att ett illegalt kraftverksbygge pågick i ån Flian, Västra Götaland. Efter att man gjort kontroll på plats anmäls nu fastighetsägaren för brott mot miljöbalken.
Förutom länsstyrelsen fick även Älvräddarnas ordförande Christer Borg ett anonymt brev med samma budskap. Fastighetsägaren, en privatperson, har startat byggnation av ett vattenkraftverk helt utan prövning och tillstånd.
– Ärendet påminner mycket om Strane å förra året. Killen har inte sökt någonting, han bara bygger, säger Borg.
Även Älvräddarna anmäler fastighetsägaren för miljöbrott. Så här skriver man bland annat i sin anmälan.
”Enligt den anonyma uppgiftslämnaren skulle personen ha sprängt bort ett gammalt kraftverk på platsen, sprängt sig ner fyra meter i utloppskanalen, två meter i inloppskanalen och därtill breddat ån med två meter på plats i närheten. Därtill har man avlett vattnet från sin huvudfåra, som vi förstår det när fångdamm anlades, varvid ån i över 100 meters längd varit tvungen att leta sig ett nytt lopp, där den aldrig tidigare runnit.”
Älvräddarna menar att riskerna att miljön tagit skada är överhängande. Ån Flian är utpekat som nationellt särskilt värdefullt vattendrag.
Här kan du läsa om ärendet Strane å.
Vill du veta mer om vattenkraft? Läs här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!