Danmark: Politisk storm efter granskning av fiskekvoter

I Danmark riktas det skarp kritik mot Miljø- och fødevareministeriet, som aktivt har hjälpt ett fåtal stora fiskare att växa ytterligare. Därmed har det blivit allt svårare att bedriva småskaligt fiske. Foto : CC 4.0 Débarquement du poisson, Quiberon

Under de senaste dagarna har det blossat upp en dansk fiskeriskandal på högsta politiska nivå, efter att Riksrevisionen riktat skarp kritik mot hur Miljø- och fødevareministeriet hanterat tilldelningen av fångstkvoter. Det visar sig att den senaste fiskerireformen motarbetas, att kvoter missbrukas och att ett fåtal fiskare drar upp merparten av fisken.

”Kvotkungar”, polisanmälningar och en sparkad minister, ja, det har inte saknats dramatiska inslag i den fiskeriskandal som nu dominerar det danska nyhetsflödet. Tumultet startade med att den danska Riksrevisionen upptäckte att Miljø- och fødevereministeriet har motarbetat den senaste fiskerireformen, som avsåg att sprida fisket till fler aktörer och få fler båtar att fiska småskaligt och kustnära. Det visar sig att kvoter har köpts upp av ett fåtal fiskare, som snabbt expanderat och skaffat större båtar. Dessa ”kvotkungar” är inte många, men har på relativt kort tid lyckats dominera den danska fiskeflottan. Riksrevisionen avslöjar exempelvis att tio fiskare numera har rätt att dra upp 80 procent av hela landets makrillkvot.

Utvecklingen har alltså gått helt på tvärs mot fiskerireformen

Utvecklingen har alltså gått helt på tvärs mot fiskerireformen, och Riksrevisionen menar att Miljø- och fødevareministeriet bär ett stort ansvar för detta. Protester från flera övriga partier i Folketinget har varit högljudda, och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) valde att sparka Esben Lunde Larsen (V) som fiskeriminister.

Även flera av de storskaliga fiskarna kan vänta sig granskning. Fem stycken har redan polisanmälts, efter att Riksrevisionen upptäckt att de inte äger de båtar och kvoter som de uppgivit till myndigheten.

Läs mer här.

Hans Hällman

Publicerad: 18 August 2017
Av: Hans Hällman