Dansk ”rekordöring” fångad på fluga

Den glada fångstmannen Jens Grønlund med sin fantastiska havsöring. Snabb återutsättning prioriterades så vikten förblir okänd. Foto: Henning Eskol

Nyligen fångades en havsöring i Danmark som får hjärtat att banka bara man ser den på bild. Den nästan meterlånga fisken borde ha vägt omkring tio kilo, vilket hade gett nytt danskt rekord om den vägts. Istället återfick den friheten efter ett par snabba bilder.

Jens Grønlund ville inviga sitt nya flugspö och gav sig av till Isefjordens norra kust. På hans tredje kast blev det tvärstopp. Jens trodde först att hans rosa tångloppsfluga hade fastnat i botten, men kände snart de karakteristiska gungen från en riktigt stor fisk. Flugspöt i klass 6 klarade kampen galant och till slut kunde öringen landas.

Den kraftiga ryggen indikerar att fisken var i toppkondition. Foto: Henning Eskol

Den kraftiga ryggen indikerar att fisken var i toppkondition. Foto: Henning Eskol

Vilken fisk! Med tanke på den fina konditionen hade sannolikt den 98 centimeter långa öringen överträffat det nuvarande danska rekordet på 8,75 kilo. Men vikten förblir en gissning, eftersom Jens ville returnera fisken så snabbt som möjligt.

Efter snabb mätning återfick den väldiga fisken friheten, och tackade sin fångstman med ett par kraftiga stjärtslag innan den försvann ut i Isefjorden. Foto: Henning Eskol

Efter mätning och försiktig avkrokning återutsattes den väldiga fisken. Foto: Henning Eskol

Vi på Fiskejournalen gratulerar Jens till en fantastisk fisk!

Läs mer om fångsten i danska Fisk og Fri här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!