Dansk ”rekordöring” fångad på fluga

Den glada fångstmannen Jens Grønlund med sin fantastiska havsöring. Snabb återutsättning prioriterades så vikten förblir okänd. Foto: Henning Eskol

Nyligen fångades en havsöring i Danmark som får hjärtat att banka bara man ser den på bild. Den nästan meterlånga fisken borde ha vägt omkring tio kilo, vilket hade gett nytt danskt rekord om den vägts. Istället återfick den friheten efter ett par snabba bilder.

Jens Grønlund ville inviga sitt nya flugspö och gav sig av till Isefjordens norra kust. På hans tredje kast blev det tvärstopp. Jens trodde först att hans rosa tångloppsfluga hade fastnat i botten, men kände snart de karakteristiska gungen från en riktigt stor fisk. Flugspöt i klass 6 klarade kampen galant och till slut kunde öringen landas.

Den kraftiga ryggen indikerar att fisken var i toppkondition. Foto: Henning Eskol

Den kraftiga ryggen indikerar att fisken var i toppkondition. Foto: Henning Eskol

Vilken fisk! Med tanke på den fina konditionen hade sannolikt den 98 centimeter långa öringen överträffat det nuvarande danska rekordet på 8,75 kilo. Men vikten förblir en gissning, eftersom Jens ville returnera fisken så snabbt som möjligt.

Efter snabb mätning återfick den väldiga fisken friheten, och tackade sin fångstman med ett par kraftiga stjärtslag innan den försvann ut i Isefjorden. Foto: Henning Eskol

Efter mätning och försiktig avkrokning återutsattes den väldiga fisken. Foto: Henning Eskol

Vi på Fiskejournalen gratulerar Jens till en fantastisk fisk!

Läs mer om fångsten i danska Fisk og Fri här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!