Danska ”rekordgäddan” har inte godkänts

Dokumentationen av den potentiella rekordgäddan från Danmark håller inte måttet. Förutom misstag vid mätning har inget vittne kunnat verifiera fångsten. Men att fisken var stor råder inget tvivel om! Foto: Fisk og Fri

Minns ni gäddan från i höstas som enligt uppgift ska ha vägt på 22,14 kilo och anmäldes som nytt danskt rekord? Fisken har inte kunnat godkännas, i huvudsak eftersom det enda vittnet, förutom fångstmannen själv, inte har gått att nå.

Det danska sportfiskerekordet för gädda lyder på 21,1 kilo, och så tycks det förbli ett tag till. Detta efter att den danska rekordkommittén nu granskat en fisk som enligt uppgift ska ha vägt 22,14 kilo, och kommit fram till att den inte kan godkännas med nuvarande dokumentation.
Troligtvis hade det gått bättre om vittnet som närvarade när fisken vägdes, och dessutom hjälpte till som fotograf, hade kunnat bekräfta fångsten. Men trots att personen efterlysts flera gånger i den danska fisketidningen Fisk og Fri har han inte gått att nå.

Foto: Fisk og Fri

Då återstår bara bilderna för att bekräfta fiskens storlek, och även de har väckt en del frågor. Bland annat uppgavs att fiskens omkrets var 81 centimeter, men på bilden framgår det att måttbandet snott sig och att det riktiga måttet bör ha varit 69 centimeter. I alla fall på det ställe som mättes, men enligt Fisk og Fri hade bukmåttet varit betydligt större om fisken mätts längre ner. Fiskens längd uppgavs vara 127 centimeter, vilket överensstämmer ganska väl med Fisk og Fris beräkningar som tyder på en längd mellan 125-126 centimeter.

Foto: Fisk og Fri

Såväl misstaget med måttbandet, som att vittnets kontaktuppgifter glömdes bort, tror Fisk og Fri har en helt naturlig förklaring.

”Det här handlar om en glad sportfiskare som helt enkelt har fokuserat mer på glädjen över fångsten än att säkra rekordet”

– Det här handlar om en glad sportfiskare som helt enkelt har fokuserat mer på glädjen över fångsten än att säkra rekordet, vilket ju är gaska sympatiskt. Vi har granskat alla foton på fiskens mått och både jag och representanter från rekordkommittén är eniga om att vikten på 22,14 kilo verkar helt realistisk. Men som sagt, utan vittne kan gäddan inte godkännas, säger Jens Bursell, chefredaktör på tidningen.

”Det är fascinerande vilka stora gäddor som fångas i både Sverige och Danmark”

Även Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare, har full förståelse för att den danska rekordgäddan inte har godkänts.
– Jag vet att man i Danmark, liksom hos Sportfiskarna i Sverige, försöker vara så noggranna som möjligt vid rekordgranskningar. I det här fallet verkar det ju saknas både vittne till fångst och vägning – så att man helt enkelt inte har kunnat verifiera fångsten. Bilderna visar dock, av vad jag förstår, en mycket stor gädda, säger han och fortsätter:
– Det är fascinerande vilka stora gäddor som fångas i både Sverige och Danmark mellan varven. Jag blev själv mycket glad när vi förra året kunde utse ett nytt rekord – och att det inte fanns några tveksamheter. Det är alltid roligast om ett rekord så att säga sopar banan med det gamla, utan att någon behöver ifrågasätta det hela.

Vi kan inte annat än att hålla med.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Rönne å kan bli eldorado för laxfiskare

Planer finns på att göra Eslöv till ett laxfiskecenter av rang, i likhet med Mörrum som i dag lockar turister från när och fjärran. Ett stort steg på vägen vore att riva de kraftverk som blockerar för laxen i Rönne å.

Film om Råneälvens lax och förvaltning

Har du en kvart till övers och vill bli lite bättre humör? I så fall kan vi varmt rekommendera att du kikar på Johan Granstrands nysläppta film om Råneälven. Filmen ger en beskrivning av hur modiga människor hindrade att älven byggdes ut på 1970-talet – och hur det har lett till att sportfiskare idag kan

Historiska jättegäddor på Sportfiskemässan

Sportfiskarnas Oscar Trowald har skrivit en lång rad historiska artiklar med fokus på svenska storgäddor. Under Sportfiskemässan berättar han om de senaste 40 årens allra största svenska sportfiskade gäddor – om unika fångstvatten, ögonblicken, fångstmännen, metoderna, rekorden och kontroverserna.

Kinnekulleträffen blir helt smoltkompenserad

Den anrika trollingtävlingen Kinnekulleträffen arrangeras i år för 26:e året i rad. Unikt för årets tävling är att den blir smoltkompenserad fullt ut, tack vare ett bidrag på 118 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!