Danska ”rekordgäddan” har inte godkänts

Dokumentationen av den potentiella rekordgäddan från Danmark håller inte måttet. Förutom misstag vid mätning har inget vittne kunnat verifiera fångsten. Men att fisken var stor råder inget tvivel om! Foto: Fisk og Fri

Minns ni gäddan från i höstas som enligt uppgift ska ha vägt på 22,14 kilo och anmäldes som nytt danskt rekord? Fisken har inte kunnat godkännas, i huvudsak eftersom det enda vittnet, förutom fångstmannen själv, inte har gått att nå.

Det danska sportfiskerekordet för gädda lyder på 21,1 kilo, och så tycks det förbli ett tag till. Detta efter att den danska rekordkommittén nu granskat en fisk som enligt uppgift ska ha vägt 22,14 kilo, och kommit fram till att den inte kan godkännas med nuvarande dokumentation.
Troligtvis hade det gått bättre om vittnet som närvarade när fisken vägdes, och dessutom hjälpte till som fotograf, hade kunnat bekräfta fångsten. Men trots att personen efterlysts flera gånger i den danska fisketidningen Fisk og Fri har han inte gått att nå.

Foto: Fisk og Fri

Då återstår bara bilderna för att bekräfta fiskens storlek, och även de har väckt en del frågor. Bland annat uppgavs att fiskens omkrets var 81 centimeter, men på bilden framgår det att måttbandet snott sig och att det riktiga måttet bör ha varit 69 centimeter. I alla fall på det ställe som mättes, men enligt Fisk og Fri hade bukmåttet varit betydligt större om fisken mätts längre ner. Fiskens längd uppgavs vara 127 centimeter, vilket överensstämmer ganska väl med Fisk og Fris beräkningar som tyder på en längd mellan 125-126 centimeter.

Foto: Fisk og Fri

Såväl misstaget med måttbandet, som att vittnets kontaktuppgifter glömdes bort, tror Fisk og Fri har en helt naturlig förklaring.

”Det här handlar om en glad sportfiskare som helt enkelt har fokuserat mer på glädjen över fångsten än att säkra rekordet”

– Det här handlar om en glad sportfiskare som helt enkelt har fokuserat mer på glädjen över fångsten än att säkra rekordet, vilket ju är gaska sympatiskt. Vi har granskat alla foton på fiskens mått och både jag och representanter från rekordkommittén är eniga om att vikten på 22,14 kilo verkar helt realistisk. Men som sagt, utan vittne kan gäddan inte godkännas, säger Jens Bursell, chefredaktör på tidningen.

”Det är fascinerande vilka stora gäddor som fångas i både Sverige och Danmark”

Även Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare, har full förståelse för att den danska rekordgäddan inte har godkänts.
– Jag vet att man i Danmark, liksom hos Sportfiskarna i Sverige, försöker vara så noggranna som möjligt vid rekordgranskningar. I det här fallet verkar det ju saknas både vittne till fångst och vägning – så att man helt enkelt inte har kunnat verifiera fångsten. Bilderna visar dock, av vad jag förstår, en mycket stor gädda, säger han och fortsätter:
– Det är fascinerande vilka stora gäddor som fångas i både Sverige och Danmark mellan varven. Jag blev själv mycket glad när vi förra året kunde utse ett nytt rekord – och att det inte fanns några tveksamheter. Det är alltid roligast om ett rekord så att säga sopar banan med det gamla, utan att någon behöver ifrågasätta det hela.

Vi kan inte annat än att hålla med.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!