Därför dör laxarna

Sportfiskarna: Under sommaren har döda laxar påträffats i laxälvar i både Sverige och Finland. De analyser som utförts av svenska och finska provtagningsanstalter har nu gett några svar på varför laxarna har dött.
Sammantaget visar provtagningsresultaten hittills att laxarna varit angripna av en av de mest vanligt förekommande fisksvamparna: Saprolegnia, resultaten visar även på angrepp av bakterien Flavobakterium columnare.  Saprolegnia är oftast en sekundär infektion som orsakas av skador på fiskens yttre slemskikt och den uppkommer vid låga vattentemperaturer vår och höst. Flavobakterium kan angripa fiskens gälar när vattentemperaturen är hög.
– Särskilt tidigt på säsongen sågs det många döda laxar vid olika älvar, nu när vattentemperaturen sjunker och laxen börja konkurrera och slåss om de bästa lekplatser kommer svampangripna laxar att dyka upp igen, säger Sportfiskarnas Glenn Douglas.
Hur stor dödlighet har varit är svårt att uppskatta men det bör poängteras att det är högst naturligt att lekvandrande laxar dör av olika sjukdomar och angrepp. Nu när fiskeförvaltningen förbättrats och återkomsten av laxar ökar i älvarna är sannolikheten även större att träffa på död fisk. Finska forskare tror att sjukdomsfrekvensen i Torne älv varit onormalt hög i sommar. Samtidigt visar observationer från undervattenskameror installerade i en fisktrappa i Kalix älv, som är en av de större laxälvarna, på en normal nivå av skadade och svampangripna laxar. Omfattningen av sjukdomsfallen varierar därmed sannolikt mellan älvarna.
– Man kan konstatera att den bästa försäkringen mot olika oförutsedda hot och fisksjukdomar alltid är starka laxbestånd, avslutar Sportfiskarnas Glenn Douglas.

Dödlighet bland lekvandrande lax förekommer i alla laxälvar. (Foto: Petter Bissen)

Dödlighet bland lekvandrande lax förekommer i alla laxälvar. (Foto: Petter Bissen)

Annons
AKTUELLT

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!