Debatt om utrotningshotad fisk

Både Ica och Coop tackade nej till att medverka i debatten, men både Mikael Karlsson och Eskil Erlandsson deltog. (Foto: Erik Bratthall/Naturskyddsföreningen)

I går berättade Fiskejournalen att det finns gott om hotade arter i butikernas fiskdiskar. Det var Naturskyddsföreningen som publicerade skrämmande uppgifter. 37 av 57 matbutiker saluförde fisk som är utrotningshotad. När frågan debatterades i Sveriges radio P1 i går eftermiddag konstaterade fiskhandlarnas företrädare att: ”Det bra att vi har utrotningshotad fisk i våra diskar så vi kan informera kunderna om problemen”.
Det finns allt färre fiskar i världens hav och man söker allt djupare efter något att lägga i fiskdisken. Djuphavsfiskar som hälleflundra, havskatt, marulk och rödtunga blir könsmogna relativt sent och är därför extra känsliga för fiske. De hinner inte föröka sig innan de fiskas upp. Naturskyddsföreningen varnar nu för att ett flertal fiskarter av de som säljs riskerar att utrotas för gott.
Men vems ansvar är det då att rädda fiskarna? Ämnet debatterades när Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson, fiskhandlaren Pär-Anders Bergqvist och fiskeminister Eskil Erlandsson möttes i radioprogrammet 16-timmen i går.
Lyssna på debatten här.
Läs tidigare notiser om havsmiljö.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!