Sponsrad

Den moderna elmotorskolan – följ konturer 

Visste du att elmotorn Minn Kota i-Pilot Link BT kan bli din bästa vän på sjön? I den moderna elmotorskolan berättar vi om funktionerna som lyfter ditt fiske till helt nya nivåer - här har du del 1 av 3.

För många sportfiskare så är den frontmonterade elmotorn ovärderlig. Med nya Minn Kota i-Pilot Link BT tar du användandet ytterligare en nivå – först nu kan du helt överlåta kaptensrollen till elmotorn och fullständigt koncentrera dig på fisket. Det här är del ett av tre i den moderna elmotorskolan – häng med!
Året 2010 kom att revolutionera sportfisket – den då nya GPS-styrda frontmonterade elmotorn Minn Kota i-Pilot bjöd på funktioner som tidigare varit en avlägsen dröm. Trådlös manövrering, GPS-ankring och autopilot öppnade upp för ett helt nytt sätt att fiska. Idag åtta år senare har Minn Kota I-Pilot Link BT tagit oss ännu längre in i framtiden. Följa djupkurvor, cirkla runt heta fiskeplatser eller kasta av en strandlinje i exakt 0,4 knop är numera verklighet. Genom att låta elmotorn, via en kabel kommunicera med Humminbirdskärmen kommer du åt en uppsjö nya intressanta funktioner som är grymt användbara – oavsett om du vertikalfiskar, spinnfiskar, trollingfiskar eller flugfiskar från båt. Dessutom kan du manövrera i-Pilot Linkmotorn direkt via Humminbirdskärmen och har du glömt fjärrkontrollen hemma så är det bara att ladda ner en app och styra båten via telefonen.

Klicka på djupkurvan som du vill följa och välj lila eller gult spår/håll – hur enkelt som helst!

Följa djupkurvor, cirkla runt heta fiskeplatser eller kasta av en strandlinje i exakt 0,4 knop är numera verklighet…

Följ djupkurvor, hårda bottnar och vegetation
En av de vassaste funktionerna i 2017 års upplaga av i-Pilot Linkmodellen är möjligheten att kunna följa en Autochart djupkurva eller område med hårdbotten eller vegetation. Genom att använda funktionen ”Följ konturen” låter du motorn göra jobbet så du kan ägna hundra procent av din uppmärksamhet på fisket.

Minn Kota i-Pilot Link BT sköter hela jobbet så du kan fokusera på barnen. En fin gädda tagen under tiden båten ”följer konturen”.

Exempel: Du har just hittat ett intressant grundområde som du vet håller gott om gös. Med hjälp av din Autochart-kompatibla enhet mappar du av området (lär dig allt om Autochart i Anders Forsbergs film) och får på så sätt ett detaljerat sjökort med tillhörande djupkurvor. Under tiden du karterar noterar du att den största koncentration av betesfisk står på ett djup mellan åtta och tolv meter. Det vore alltså idealiskt att styra båten längs tiometerskurvan för att komma i kontakt med gösen. Genom att klicka på tiometerskurvan och välja ”Gå till” och ”Följ konturen” markeras nu tiometerskurvan med en orange och en lila linje, en färg för vardera håll. Klicka på den färg du vill följa och klicka därefter på farthållaren (Cruise Control) på fjärrkontrollen. Med +/- väljer du nu hur många knop du vill fiska i. Nu sköter Minn Kota I-Pilot jobbet, båten slickar tiometerskurvan i exakt den hastighet du vill. Du kan i lugn och ro sätta alla spön, fixa med fika eller underhålla barnen utan att behöva tänka på att styra båten.

Vill du följa utkanten av ett område med hård botten så går det med bra. Båten lägger sig på det avstånd (Offset) du väljer sen är det bara fiska in mot områden medan motorn sköter resten.

Autochart-kartan innehåller även information om hård botten och vegetation. Vill du hellre följa utkanten av något av dessa zoner så går det bra. Markera lämpligt område och välj hur stort avstånd (Offset) från det du vill fiska.

Läroportalen ”The Technological Angler” har spelat in en film som på ett enkelt sätt beskriver hur ”följ konturen” funkar – klicka på bilden ovan för att starta filmen.

Du kan i lugn och ro sätta alla spön, fixa med fika eller underhålla barnen utan att behöva tänka på att styra båten…

Klicka HÄR för att komma till del 2 av den Moderna elmotorskolan.

Klicka HÄR för att komma till del 3 av den Moderna elmotorskolan.

Ordlista
Spot Lock – Ankringsplats (med i-Pilot Link BT kan du spara hela 2516 spotlocks).
JOG – Förflyttar Spot Lock i 1,5-metersintervaller.
iTrack – i-Pilotrutt (med i-Pilot Link BT kan du spara hela 66 iTracks).
iTrack Offset – Justera sidoavståndet till en iTrack.
Cruise Control – Farthållare.
Waypoint – En sparad intressant markering på din Humminbirdskärm.
Circle mode – Funktionen låter dig cirkulera runt en Spot-Lock.
Autochart Live – Skapa ditt eget sjökort ”Live” under fisketuren.
Link-kabel – En ethernetkabel som kopplar ihop Humminbirdskärmen med i-Pilot Linkmotorn.
Heading sensor – Elektronisk kompass.

För mer information om Minn Kota i-Pilot Link kolla in Comstedt.se

AKTUELLT

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!