Annons
Annons

Den stod vid borrhålet

Annons

Efter fotografering och vägning fick Filips gös simma tillbaks i sjön Karken.

Filip Gröndal från Sjömarken kan se fram emot att få ett unikt Recordfisk-bete från Abu, designat av Clas ”Svartzonker” Claesson. Det får alla som anmäler och får sin fångst godkänd i tävlingen Recordfisken.
Filip Gröndal anmäler en ismetad gös på 6950 gram till Recordfisken. Den fångades i sjön Karken i Västra Götaland och högg på en ismetad mört.
När Filip borrat näst sista hålet kontrollerade han djupet med ett portabelt ekolod. Då såg han ett eko på sju meter, tre meter ovanför botten.
– Jag satte mörten på 5,5 meter, gick en vända och sedan högg det, berättar han i sin anmälan.
Han tyckte inte fisken betedde sig som en gädda och misstänkte ett tag att det var en riktigt stor abborre som slukat betet. Samtidigt insåg han att agn-mörten var väl stor även för en brutal abborre. Då återstod bara ett alternativ, gös. Och vilken gös sedan. Gränsen för guldnivå i Recordfisken ligger på 6,5 kilo och Filips gös passerar med god marginal.

Unikt bete
Recordfisken är en generös tävling. Alla som anmäler sin fångst och får den godkänd får ett unikt bete från ABU, en specialdesignad ABU Pike. Designer är Claes ”Svartzonker” Claesson. Hans egendesignade beten har högt anseende bland landets sportfiskeproffs. Nu har han släppt loss kreativiteten och designat Recordfisk-betet, ABU Gädda.
Dessutom får alla godkända anmälningar ett diplom i form av ett PDF-dokument.
Betet är under tillverkning och leverans sker i mars, lagom till att spinnfiskesäsongen drar igång i delar av landet.
Läs mer om Recordfisken här.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
24 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Jag är den förste att gratta till en skaplig gös.

  Men, fisen blöder ordentligt (det droppar blod från bröstfenorna och så vitt det går att bedömma är fisken flank ganska nedblodad).

  Dessutom står den glade fångstmannen och poserar med hela handen instoppad i gälpaketet…

  Så jag undrar hur det gick med den, iaf påstådda, återutsättningen…

 • Min poäng är dock inte att klanka på den enskilda fiskaren utan att be redaktionen aktivt försöka låta bli att publicera bilder på folk som uppenbarligen inte kan behandla fiskar vettigt. Detta gäller f.ö. diverse sponsrade vertikalfantomer som gärna poserar med 8+ gösar och megarödingar greppade inuti gälarna…

  Ingen nämnd, ingen glömd…

 • Kanske läge för en artikel om hur man bör resp. inte bör hantera fiskar som ska återutsättas?

  Samt gärna en policy om att inte publicera bilder på nedblodade resp. blödande fiskar.

  Återigen, ingen skuld över fångstmannen. Vi har alla varit kids.

 • Man skulle också på redaktionell plats påpeka att gälgrepp innebär att man håller i gällocket, och inte i gälarna (vilket iofs är självförklarande om man försöker sig på att greppa en gädda på ovanstående maner;)

 • Bra idé med en eller flera artiklar om hur man ska behandlar fiskar så att de har större chans att återhämta sig.
  Det cirkulerar många, ibland motsägelsefulla, teorier om vad man bör och inte bör göra och reglerna beror också på art.
  Vilka fiskar kan man lyfta i munnen, vilka tål det inte? Kan man lyfta stora fiskar under buken eller inte? osv..

 • Nu är det så att jag har läst kommentarerna och ja fisken blöder men det kunde jag inte göra något åt! Och fisken behandlades bra med vågsäck och avkrokningsmata och var högst uppe i 1-2min! Jag höll fisken så för att jag ville släpa till baka fisken så fort som möjligt och jag håller inte handen i gälarna! Och jag gjorde häller så än att döda den!

 • Grattis till fin firre! Tycker du verkar ha full koll på både fisket, c&r och absolut rätt inställning till sportfiske överhuvudtaget =). Säg den som inte lyckats kroka en fisk olyckligt under sin sportfiskekarriär. Vill man tipsa redaktionen om reportage kan man kan göra det i ett mail istället, då dödar man inte entusiasmen hos unga sportfiskare.

 • Jag var tydlig med att 1. gratta fångstmannen och 2. poängtera att det här inte rörde sig om kritik mot just honom personligen.

  Men, det är ju ganska uppenbart att ett uppfläkt gällock ger en onödig påfrestning på gälarna.

  Och ja. Jag har själv varit med om olyckligt krokade storgösar.

 • Till sist Filip: genuint grattis till en fin fisk.

  Nästa gång kan du, om du vill ha en bättre bild 1. torka av blodet och 2. hålla handen under gällocket på sidan som är vänd bort från kameran. Om du sedan inte bräcker i gällocket kommer fiskengaranterat må bättre.

  Allra bäst är naturligtvis att plåta den direkt på mattan.

 • Sen får jag nog be om ursäkt för att min uppdämda irritation. Jag tycker bara det blivit lite för mycket bilder på uppfläkta gösgälar i media det senaste året. Speciellt bland sponsrade team som borde veta bättre.

  Själv väger jag principiellt inte fisk vid c&r då det förlänger tiden ovan vatten. Plåtar inte heller vid ensamfiske.

 • Tack Kristofer! Jag håller med dig, man blir inte så jätte glad när man får all negativa kommentarer. När man själ vet att man har gjort rätt! Och till er andra sluta kommentarer inan ni vet hur fiske har hanteras, dra inga förhastade slutsatser!
  Och jag vet att kortet inte var så bra, ska försöka göra det bättre nästa gång jag får något stort!;)

 • Grabben, läs gärna innantill innan du hispar upp dig.

  Att påsta att jag drar en förhastad slutsats när fisken bevisligen hålls på ett synnerligen olämpligt sätt är bara fel.

  Som sagt, torka av blodet och låt bli att bryta upp gällocket så bli bilden bättre. Och fisken mår bäst om du låter bli att fippla med gälarna ö-h-t…

 • Men, som sagt, grattis till en grann fisk.

  Jag har ett förslag: jag lovar att vara mindre besk i mina framtida kommentarer, mot att du lovar att vara försiktigare med fiskarnas gällock.

  Deal?

 • Och, om du är genuint intresserad av att förstå vad jag menar så zooma in gällocket på den här bilden. Gällocket spänns ut långt mer än vad som är naturligt, gälbågarna är kraftigt sträckta och det ser ut som (lite för grynigt för att vara säker) som att lillfingret är bakom första gälbågen.

 • Jag vet att jag inte tog gälgreppet, så som man ska! Men fisken simma iväg, och man lär sig av sina misstag! Klart det är en deal!;)

 • Gott så. Alla gör misstag. Tricket är att lära sig av dem.

  Att stora gösar ibland djupkrokas är en av anledningarna till att jag hellre vertikalar. Även om levande mört är ett svårslaget bete.

  Dropshot med levande 200 gram mört är bland det ballaste sättet jag tagit regg. gös på.

  Även om naturligtvis var taskigt mot mörten…

 • Du Herr ”Skeptisk”!Du måste haft en jävligt dålig dag, eftersom du spydde så mycket galla över Filip.Allvarligt talat så hade räckt med ETT inlägg, men tydligen hade du arbetat upp ett stort lager galla som bara måste ut. Filip hade iaf rätt inställning; C&R! ”Skeptisk”:Gå lite varligare fram nästa gång innan du kanske dödar en grabbs…

 • svar till herr skeptisk

  skall omedelbart kolla upp det där med levande mört som du skrivit att du annvänder…..

 • Jaha?

  Antyder du att det har något med den påstådda olagligheten att göra eller är du nyfiken kring tekniken?

  I det försnämda fallet finns inget prejudicerande fall, och djurskyddsbalken är enbart applicerbart på fisk som hållits i fångenskap (alltså sumpad). Icke applicerbart på mitt sätt att hadskas med betesfisken.

Annons
AKTUELLT

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons