”Det luktar lurendrejeri”

– Jag skulle vilje se den regering i Sverige, som lägger förslag om att man ska riva upp beslutet om nationalälvarna, säger landshövding Per-Ola Eriksson till Sveriges radio. (Foto: Ateljé Grodan)

Fiskejournalen granskade nyligen företaget Muskensenter, som vill leda vatten från Piteälven och dess källflöde. Vi avslöjade då att projektledaren Simon Andersen bluffade om att ha samernas stöd. Nu uppdagas ytterligare uppgifter som väcker starka rektioner.
Muskensenter och systerföretaget Lappland kraftverk vill leda vatten från Piteälvens källflöden i Sverige till Sulitjelma i Norge. Projektledaren Simon Andersen påstod i en intervju att han hade samernas stöd. Fiskejournalen kunde bevisa motsatsen och konfronterade Simon. Han nekade då till att ha uttalat ett stöd från Samerna.
Bluffen visar sig nu vara mer omfattande än så. I en gemensam granskning vänder nu Sveriges Radio och NRK ut och in på företaget Muskensenter och projektledaren Simon Andersen. Man skriver att Simon Andersens företagande har kantats av obetalda räkningar och rättstvister. Enligt Sveriges Radio har företaget Muskensenter i dagsläget en uppsamlad skuld på 743 000 norska kronor.
I bakvattnet av den skrala ekonomin försöker man locka investerare. Enligt SR utlovas 2 miljoner tillbaks när man satsar 100 000 kronor – om tillstånd för utbyggnad beviljas. Om det inte blir något tillstånd avskrivs lånet och investerarna förlorar allt de lånat ut.
Landshövdingen i Norrbotten, Per-Ola Eriksson, är upprörd över hur Simon Andersen agerar.
Ju mer jag hör talas om det här får jag intrycket av lurendrejeri, att man får folk att satsa på något som inte är realistiskt genomförbart. Det är att slå blå dunster i ögonen på folk. Jag är förvånad och bestört när jag hör om de här idéerna, säger landshövdingen,till Sveriges Radio.
Här kan du ta del av hela granskningen.
Du hittar tidigare notiser om Piteälven här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!