Dioxindispens på väg bort

Östersjölaxen är en av de arter som innehåller för mycket dioxin. Foto: Daniel Göz
Östersjölaxen är en av de arter som innehåller för mycket dioxin. Foto: Daniel Göz
Dioxin kan stoppa det kommersiella fisket längs Norrlandskusten. Livsmedelsverket vill ta bort det svenska undantaget från EU:s gränsvärden, men yrkesfiskarna vill fortsätta fiska lax och strömming.
– Vår bedömning är att riskerna med ett undantag överstiger nyttan. Ett slopat undantag är därför mest fördelaktigt ur ett folkhälsoperspektiv, säger Marie Aune på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Fisk från Bottenhavet och Bottenviken innehåller höga halter av dioxin, och hos flera arter överskrids de gränsvärden som anses säkra. Sedan 2002 finns dock ett undantag från EU:s regler som innebär att fisken får säljas i alla fall. Dioxin lagras i fettvävnad, och förs vidare uppåt i näringskedjan.
Hos människor kan giftet leda till bland annat cancer och fosterskador. Feta fiskar som lax och strömming är extra utsatta, men av tradition är de också viktiga matfiskar.
Därför har det varit tillåtet att sälja fisk med mycket dioxin inom Sverige, samtidigt som kvinnor och barn varnas för att äta den mer än vid enstaka tillfällen. Undantaget omprövas dock med jämna mellanrum, och nu vill Livsmedelsverket alltså slopa det helt och hållet. Yrkesfiskaren Benny Lundin vill däremot fortsätta fiska, och oroar sig för en framtid utan undantag från gränsvärdena.
– För fiskenäringen är det dödsstöten, då är frågan om den inte måste klappa ihop, säger han till Sveriges Radio Gävleborg.

Erik Kohlström

Publicerad: 25 February 2011
Av: Mathias Arnham

Intressanta fiskeprylar från vår butik: