Dioxinhalterna i fisk går inte ner

Kemisten Anteneh Assefa har tittat på varför dioxinhalterna i fisk inte minskar, när föroreningarna minskar.

Trots att koncentrationerna av dioxin i miljön minskar, går inte halterna i Östersjöfisken ned. Ny avhandling klargör dioxinets väg.
Källorna till dioxinet i Östersjöfisken är både nutida och historiska utsläpp, det menar kemisten Anteneh Assefa. Hans avhandling beskriver var utsläppen kommer ifrån, när de släpptes ut och hur de olika dioxinerna bryts ner i fisk och andra organismer.

Källorna till dioxinet i Östersjöfisken är både nutida och historiska utsläpp

Koncentrationen av dioxin i miljön har minskat sedan 70-talet, men halterna i fisk och andra organismer minskar alltså inte. Gamla lämningar som finns i mark och sediment utgör fortfarande en avgörande betydelse för upptaget av dioxiner i fisk.
– Därför måste riskbedömning och sanering av förorenad mark ges större fokus för att skydda den marina miljön, säger Anteneh Assefa.

Publicerad: 01 June 2015
Av: Fiskejournalen