Doktorsfiskar får jobba hårt

Doktorsfisken, Garra rufa, är en bottenlevande karpfisk som lever på att putsa alger, små kräftdjur och zooplankton från stenar. Döda hudceller på människor uppfattas av fisken som vilken mat som helst.

Trenden med ”fisk-spa” växer. Det handlar om småfiskar som tar bort döda hudceller och lämnar kvar en slät och frisk hy. Det är arten Garra rufa, en liten karpfisk som får göra jobbet.
De så kallade doktorsfiskarna är en sötvattenfisk som ursprungligen lever i Mellanöstern. Traditionen med fisk-spa har länge funnits i Turkiet där fiskarna lever i utomhuspoler som patienterna kan bada i. Mest effektiv är behandlingen på psoriasispatienter och folk med eksem.
– Men även ärrbildning, dålig blodcirkulation och pedikyr är något som doktorsfiskarna rår på, berättar Anneli Alexandersson, på Garra Rufa Fiskpedikyr i Göteborg.
De flesta här i Sverige besöker dock ett fisk-spa för att få en stunds intressant avkoppling. Det är onekligen en speciell upplevelse att se och känna de små varelserna som ivrigt far runt och systematiskt putsar ens fötter.
Att hålla dessa fiskar i akvarium är ingen enkel match. Doktorsfiskarna är ganska krävande och behöver själva en viss omvårdnad.
– För att upplevelsen för mina kunder ska bli optimal, så behöver jag flera hundra aktiva fiskar. Fiskarna behöver vila emellanåt och de är mycket svåra att föröka här i Sverige, så det är en hel del jobb med att importera fiskar, sköta akvarier och mecka med akvariepumpar. Men det är väldigt roligt!
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!