Dokumentär om dioxinlax

Dioxin i lax från Östersjön
Upppdrag granskning avslöjar en omfattande handel med dioxinlax. (Bild/källa: SVT Play)

Den svenska östersjölaxen är så giftig att det är förbjudet att exportera den. I Sverige är det däremot tillåtet äta och sälja den giftiga fisken, men varför hittar man ingen som saluför den? Svaret kan vara olaglig export.
Varje år fångar yrkesfisket över 100 000 laxar i Östersjön och över 30 000 av dessa av svenska fiskare. Men vart tar yrkesfiskets laxfångster vägen? ”Ortens lax” finns inte att köpa i våra butiker och det är dessutom förbjudet att exportera fisken på grund av den höga dioxinhalten. Samtidigt säljs den till EU-länder och i Frankrike betraktas den som en delikatess.
På SVT Play kan du se programmet. Klicka här. (Spola fram till 35.30)
Läs tidigare notiser om östersjölax.
Morgan Fihn

Fakta om dioxiner och PCB
Dioxiner och PCB är miljöföroreningar som på olika sätt fått stor spridning i miljön. Dioxiner bildas i små mängder vid bland annat tillverkning av kemikalier som innehåller klor och vid förbränningsprocesser, till exempel sopförbränning.
PCB är en industrikemikalie som har haft många olika användningsområden innan det förbjöds på 1970-talet. Bland annat användes PCB i transformatorer, fogmassor i hus och i färger. Atmosfäriskt nedfall är idag en stor källa till dioxiner och PCB.
Miljögifterna är fettlösliga och lagras i fettet hos fiskar, däggdjur och även människan, under många år. Barn är känsligare för dessa miljögifter, särskilt fostret. Kvinnor som har utsatts för ämnena under sin livstid för över ämnena till barnet via moderkakan och bröstmjölken. För foster och små barn kan dioxiner påverka den mentala utvecklingen, immunförsvaret och leda till reproduktionsstörningar. För vuxna kan de öka risken för cancer.

Publicerad: 13 May 2013
Av: Morgan Fihn