Annons
Annons

”Dom om dumpning viktig för skyddet av havsmiljön”

Annons
Möjligheterna att begränsa spridning av föroreningar från avfallet till omgivningen, efter att det dumpats, är ”obefintliga”.

Möjligheterna att begränsa spridning av föroreningar från avfallet till omgivningen, efter att det dumpats, är ”obefintliga”.

I juni beslutade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, att bevilja Göteborg Hamn AB en 10-årig dispens från förbudet att dumpa muddermassor i havet.  Beslutet överklagades av bolaget – nu har ärendet avgjorts i Mark- och miljödomstolen.
– Domstolen går i stort på vår linje. Särskilt tillfredställande är att vårt krav på begränsade halter av det farliga ämnet tributyltenn, TBT, i muddermassorna fick gehör. Såvitt vi vet är det första gången en svensk domstol fastställer så låga nivåer, säger Björn Sjöberg.
Göteborgs hamn AB ansökte i fjol om dispens från det förbud mot att dumpa muddermassor som annars generellt gäller enligt miljöbalken. Bolaget måste muddra annars slammar hamnen och farlederna igen och det blir för grunt för de stora fartygen.
Ansökan omfattade dumpning av tio miljoner kubikmeter muddermassor i havet sydväst om Vinga utanför Göteborg inom de närmaste 20 åren.
Havs- och vattenmyndigheten sa ja till dispens som gäller i tio år och för fyra miljoner kubikmeter. I beslutet fanns också villkor för hur förorenade muddermassorna får vara, vilken tidpunkt på året som dumpning får ske och att dispensen endast får nyttjas av Göteborgs Hamn AB.
– Muddermassor från hamnar är ofta förorenade med tungmetaller och andra miljöfarliga ämnen som tidigare fanns i bland annat båtbottenfärger. Redan i mycket små doser ger TBT upphov till allvarliga skador på det marina livet, på framför allt bottendjur som snäckor och musslor, säger Björn Sjöberg.
–  Domen innebär att de muddermassor som dumpas inte får innehålla mer än 50 mikrogram TBT per kilo, i tidigare ärenden har halter av 200 mikrogram TBT per kilo muddermassa eller ibland 100 mikrogram tillåtits. Den här domen är ett stort steg i rätt riktning för en bättre vattenmiljö.
Mark- och miljödomstolen, MMD, betonar i domen att bortskaffande av muddermassor genom dumpning, till skillnad mot en avfallsdeponi på land, är oåterkalleligt och innebär ett svårkontrollerat och oprecist bortskaffande. Att möjligheterna att begränsa spridning av föroreningar från avfallet till omgivningen efter att det dumpats är ”obefintliga”.
Domstolen anser att dispenser ska meddelas restriktivt och under mycket högt ställda krav på renhet och kontroll. MMD delar HaV:s uppfattning om att dumpningarna ska ske under perioden 1/10-31/3. Men domstolen anser också att länsstyrelsen ska kunna meddela undantag om det finns särskilda skäl, exempelvis akuta muddringsbehov på grund av skred.
Nedbrytningstiden för TBT sträcker sig mellan ett till fem år beroende på syreförhållanden. Numera är det förbjudet i båtbottenfärger, som tidigare varit det huvudsakliga användningsområdet, men TBT finns kvar i sediment och bedöms fortfarande tillföras vattenmiljön i samband med exempelvis båtupptag.
Det begränsningsvärde som HaV satt upp och som domstolen nu fastställt grundar sig på en strävan efter att det material som dumpas vid Vinga inte ska innehålla halter som signifikant överskrider de halter som nu råder i området.
Här kan du läsa domen
Länk till HaVs. förra pressmeddelande

LÄS OCKSÅ

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

Annons
AKTUELLT

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Marint reservat stoppar danskarna?

Länsstyrelsen i Skåne vill skapa ett marint reservat i södra Kattegatt – främst för att hindra danskarna att börja bottentråla i området igen. Förhandlingar om att öppna upp det skyddade området pågår mellan danska och svenska regeringarna. Det var 2009 som Sverige och Danmark kom överens om trålfiskeförbud i ett stort område i södra Kattegatt.

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons