Drakfisken sprids med stormar

Drakfisken är både vacker och giftig. Den lever normalt i Stilla havet och har kommit till Florida via utsläpp från akvarier. Bild: Richard Ling/CC

Drakfisken är både vacker och giftig. Den lever normalt i Stilla havet och har kommit till Florida via utsläpp från akvarier.
Bild: Richard Ling/CC
Våldsamma stormar innebär inte bara förödelse för Floridas landområden. Nu har man också sett att de hjälper till att sprida invasiva arter.
I Floridas varma klimat trivs många arter som egentligen inte hör hemma där. Till exempel har man släppt ut pytonromar som man haft som husdjur och som snabbt förökat sig och blivit ett problem för annan fauna. I haven har den giftiga drakfisken kvickt spridit sig efter att ett akvarium på 80-talet gick sönder och den spektakulära och vackra drakfisken kom ut i havet. Nu har spridningen av drakfisken fått extra hjälp av de stormar regionen med jämna mellanrum drabbas av. Drakfisken är tämligen stationär och dess avkomma simmar inte långt, så när Florida drabbas av stormar och extrema vattenrörelser, följer drakfiskens yngel med till nya regioner där den kan få fäste. Drakfisken äter andra fiskar och har inga naturliga fiender i Florida, vilken gör den till ett problem. Alla dykare har därför fått tillstånd att fånga drakfisken och man uppmanar till och med dykare och fiskare att fånga dem och äta upp dem. Köttet ska vara milt och vitt, men drakfisken är svårfångad. 2010 fångades bara drygt 900 stycken.

Maria Ålander

Publicerad: 06 April 2015
Av: Fiskejournalen