Drömöring från Indalsälven

– Den fisken skulle jag ha upp, om jag så skulle stå där hela natten, berättar Erik Huss om den dramatiska kampen med storöringen i Indalsälven.
Erik, som bor i Östersund, hade gett sig av för ett spinnfiskepass nedanför Näverede kraftstation i Indalsälven. Han vet att det brukar samlas en hel del stora öringar där.
– Öringen högg på en ljusgrön, 40-grams Vickevobbler. Kampen blev mycket dramatisk eftersom jag varken hade håv eller huggkrok och kanterna är branta och steniga. Till slut lyckades jag ta mig ner till älven på några flata stenar, berättar Erik för Fiskejournalen.
Väl nere blev det ytterligare några nervpirrande minuter innan Erik vågade försöka sig på ett gälgrepp. Han förstod ju mycket väl att om öringen inte var tillräckligt trött kunde beröringen utlösa en sista panikrusning, som kunde knäcka 0,30-linan.
Men det gick vägen och Erik kunde mäta den vackra och välformade öringen till 85 centimeter och konstatera att den vägde 7490 gram.
Svenne Andersson

Fotnot:
Erik är i rakt nedstigande led släkt med den berömde Magnus Huss, vars misslyckade försök att leda om Indalsälven skapade Döda fallet. Om du inte läst Lars Molins fantasiska roman Vild-Hussen, så rusa genast iväg till biblioteket.

Erik Huss med den fina öringen som han bärgade med ett gälgrepp efter en hård kamp.

Erik Huss med den fina öringen som han bärgade med ett gälgrepp efter en hård kamp.

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!