Drömtorsk från turbåt i Öresund


Artur Holyst med sin mäktiga torsk från dagens fiske utanför Ven. Foto: Filip Sjöstedt

I dag fångades en enorm torsk på 114 centimeter och hela 22,3 kilo utanför Ven i Öresund. Drömfisken drogs upp från en av Landskronabåtarna. – Det var helt otroligt. Fisken var nästan omöjlig att få upp från botten, berättar fångstmannen Artur Holyst.

Torskfisket i Öresund lockar många för tillfället och Landskronabåtarna är mitt uppe i en av sina högsäsonger. Det beror på att vinterns pilkfiske ger stor chans till sundets beryktade jättetorskar.
Dagens storfångst är ett talande exempel. Artur fiskade med en 400 grams Fladen Haken i silver och på 40 meters djup tog det tvärstopp.

”Jag trodde att jag fastnat i botten men plötligt började rullen släppa lina”

– Jag trodde att jag fastnat i botten men plötligt började rullen släppa lina. Då satte jag stenhård press. Det var nästan omöjligt att få upp fisken från botten, men när det lyckades gick det lättare. Min fyraåriga son var med och han var exakt lika lång som fisken. Lustigt nog vägde de lika mycket också, hälsar Artur.

Foto: Åke Ottosson

Även personalen på Landskronabåtarna gladdes naturligtvis åt dagens drömfångst.

”Vi visste att det bara var en tidsfråga innan någon skulle få upp en på över 20 kilo”

– Det har varit riktigt bra fiske efter stortorsk den senaste tiden och vi visste att det bara var en tidsfråga innan någon skulle få upp en på över 20 kilo. Att det hände i dag känns förstås riktigt kul, berättar guiden Timmie Wallin.

Det var inte bara Artur som hade lyckan med sig under dagens fiske. Ytterligare stortorskar på 14,7 och 10,7 kilo kom upp, liksom flera granna fiskar mellan sju och nio kilo.

Läs mer om fångsten på Landskronabåtarnas sida här.

Är du sugen på att veta mer om vinterfisket efter torsk i Öresund? Missa i så fall inte Timmies tips här och här!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

“Fågelfisk” går viralt

En karp som nyligen fångades i Kina uppvisar en minst sagt märklig huvudform. Fångstfilmen har på kort tid fått stor spridning på sociala medier där fisken kallas ”bird fish”. Kinesiska forskare tror att deformationen kan ha uppkommit i fosterstadiet.

Närkontakt med späckhuggare!

Vanligtvis rapporterar vi inte om däggdjur, men när vi får en samling fantastiska bilder från en magisk närkontakt med en grupp späckhuggare utanför Orust kan vi bara inte låta bli. Så håll till godo – här kommer ett bildspel på några av klotets mäktigaste rovdjur!

Film om den stressade Östersjötorsken

Torsken i Östersjön har det inte lätt och behöver all hjälp den kan få. WWF har släppt en kortfilm som förklarar torskens utsatta situation och viktiga roll i ekosystemet. Vill du själv bidra till att vända trenden i Östersjön? Skippa i så fall torsken på tallriken!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!