Dubbla budskap från Eon

Eon vill delta i diskussioner om fiskvägar i Ångermanälven, men tycker inte att miljönyttan överstiger den ekonomiska förlusten. (Foto: Älvräddarna)

Sveriges Radio rapporterar att vattenkraftföretaget Eon gjort en helomvändning. Förut ville man inte delta i utredningen om fiskvägar i Nedre Ångermanälven – det vill man nu. Samtidigt deklarerar man att ”… vattenkraft kommer att överstiga den lokala miljönyttan”.
Först ville inte Eon delta i utredningen om fiskvägar i Faxälven och Nedre Ångermanälven. Nu säger företagets informationschef Jonas Andrén att man ändrat inställning.
– Det beror på att vi inte är okänsliga för vår omvärld, vi har följt med i den debatt som har pågått under året gällande vattenkraft och biologisk mångfald, säger Jonas till Sveriges Radio.
För drygt ett år sedan avböjde Eon till att delta med formuleringen: ”Vi inte har för avsikt att ingå i arbetsgrupper med en agenda som syftar till en minskning av den storskaliga elproduktionen i Ångermanälvssystemet.”
Att Eon nu svängt och vill delta i utredningen innebär inte per automatik att de vill bygga fiskvägar. Jonas Andrén summerar företagets ståndpunkt för SR såhär:
– Värdet av den förnybara elproduktionen som kommer från storskalig vattenkraft kommer att överstiga den lokala miljönyttan som man kan åstadkomma med till exempel fiskevägar.
Älvräddarnas ordförande Christer Borg ger sin syn på Eon:s till synes kluvna budskap.
– Jonas Andréns tvärsäkra uttalande om samhällsekonomisk nytta avslöjar inte bara det falska engagemanget som Eon nu försöker visa upp som ett ”ansvarstagande” om biologisk mångfald. Det visar också hur okunniga Eon och dess representanter är när det gäller moderna sätt att se på ekosystem och vad de betyder för en hållbar utveckling, säger Christer Borg.
Här hittar du fler notiser om vattenkraft.
Vill du fördjupa dig i ”kostnaderna för förlusten av biologisk mångfald”? Klicka här.
Morgan Fihn

Publicerad: 30 January 2012
Av: Morgan Fihn