Dubbla budskap från Eon

Eon vill delta i diskussioner om fiskvägar i Ångermanälven, men tycker inte att miljönyttan överstiger den ekonomiska förlusten. (Foto: Älvräddarna)

Sveriges Radio rapporterar att vattenkraftföretaget Eon gjort en helomvändning. Förut ville man inte delta i utredningen om fiskvägar i Nedre Ångermanälven – det vill man nu. Samtidigt deklarerar man att ”… vattenkraft kommer att överstiga den lokala miljönyttan”.
Först ville inte Eon delta i utredningen om fiskvägar i Faxälven och Nedre Ångermanälven. Nu säger företagets informationschef Jonas Andrén att man ändrat inställning.
– Det beror på att vi inte är okänsliga för vår omvärld, vi har följt med i den debatt som har pågått under året gällande vattenkraft och biologisk mångfald, säger Jonas till Sveriges Radio.
För drygt ett år sedan avböjde Eon till att delta med formuleringen: ”Vi inte har för avsikt att ingå i arbetsgrupper med en agenda som syftar till en minskning av den storskaliga elproduktionen i Ångermanälvssystemet.”
Att Eon nu svängt och vill delta i utredningen innebär inte per automatik att de vill bygga fiskvägar. Jonas Andrén summerar företagets ståndpunkt för SR såhär:
– Värdet av den förnybara elproduktionen som kommer från storskalig vattenkraft kommer att överstiga den lokala miljönyttan som man kan åstadkomma med till exempel fiskevägar.
Älvräddarnas ordförande Christer Borg ger sin syn på Eon:s till synes kluvna budskap.
– Jonas Andréns tvärsäkra uttalande om samhällsekonomisk nytta avslöjar inte bara det falska engagemanget som Eon nu försöker visa upp som ett ”ansvarstagande” om biologisk mångfald. Det visar också hur okunniga Eon och dess representanter är när det gäller moderna sätt att se på ekosystem och vad de betyder för en hållbar utveckling, säger Christer Borg.
Här hittar du fler notiser om vattenkraft.
Vill du fördjupa dig i ”kostnaderna för förlusten av biologisk mångfald”? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!