Annons
Annons

Dumpning – en styggelse

Annons

Yrkesfiskarna tvingas att dumpa delar av sin fångst, trots att de inte vill. Fredrik Lindberg, ombudsman på Sveriges Fiskares Riksförbund (SFR), ser utkast av fisk som ett stort problem.
– Det är en styggelse ur många perspektiv, säger han till Fiskejournalen. Därför vore det välkommet om EU:s ministerråd ser över regelverket omgående.
Enligt Fredrik Lindberg finns det mycket man kan göra för att förvalta fisket på ett bättre sätt.
– Det nuvarande regelverket tvingar till utkast, säger han. Skulle man till exempel reglera fisket med tid i stället för kvoter, tillsammans med en fungerande teknisk reglering, vore problemet löst.
Dagens reglering med kvoter innebär att all överskjutande fångst måste slängas. Fredrik Lindberg vill hellre se ett system där fiskaren får behålla hela fångsten under den tid som tilldelats. Han anser också att mer selektiva redskap är en mycket viktig del i arbetet för att minska utkasten.
Det svenska fisket efter havskräfta är ett positivt exempel, menar Fredrik Lindberg. Där används så kallade rister som förhindrar bifångster, och därmed slipper man kasta oönskad fisk.
Från Yrkesfiskarnas sida anser man att politikerna bör ta problemet med dumpning på allvar.
– Det här har pågått för länge, säger Fredrik Lindberg.
Läs mer om dumpning här.

Erik Kohlström

Fredrik Lindberg från Yrkesfiskarna är kritisk mot EU:s fiskepolitik. Foto: SFR


LÄS OCKSÅ

Annons
14 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Sluta tråla/nätfiska och börja yrkesfiska med selektiva redskap NU.
  Trål och nät är förlegade oselektiva fiskeredskap
  som måste bort från haven snarast.
  Att subventionera dessa redskap leder bara till utfiskning.
  Låt fisken kosta vad den kostar.
  När SFR egna medlemmar anser att dumpning är en styggelse och själva tycker att ”det finns mycket man kan göra för att förvalta fisket på ett bättre sätt”
  Vad är problemet med att då själva börja?? vänta på ett politiskt beslut leder bara till värre utfiskning.
  Om det politiska beslutet blir att trålning förbjuds.!!
  Vore det inte bra att ha en plan B redan nu ??
  Kanske dax att tänka i nya banor snart !!

 • Du som skriver att trål och nät är förlegade redskap har väl inte en blekaste aning om hur fiske fungerar,det är ingen som subventionerar våra redskap.Tycker du skall ta reda på saker och ting innan du öppnar mun!

 • —> Fiskare:
  Och resten av Kristers kommentar hade du inget att säga om?
  Trålning måste begränsas till vissa områden. Förekomsten av flera arter i det trålningsförbjudna Öresund och avsaknaden av samma arter i söndertrålade vatten bevisar detta.

  För yrkesfiskets framtids skull borde ni välkomna välmenade försök som till exempel torskburar.

  Må vara att inga redskap är subventionerade men du vet mycket väl vad Krister menar. Ni får okristligt höga subventioner och se vart vi hamnat nu. Jag har aldrig sett en så verklighetsfrämmande yrkesgrupp som yrkesfiskarna i hela mitt liv.

 • Till de idioter som tror att nät är oselektivt:

  Jag var med en yrkesfiskare som fiskade med nät en gång. 99,9% av fångsten var den målarten han ville ha. Tom med rätt storlek.

  Den som säger att nät är oselektivt vet inte ett skit vad han pratar om. Nätfiske rätt använt är nog ett av de mest selektiva redskap som finns. När jag fiskar med krok så får jag alla storlekar av fisk av alla arter. Han fick exakt den arten han ville ha och rätt storlek.

 • JS: Jag vet att sälkolonierna vid Öresund har ökat markant. Har jag rätt så kommer fisket i Öresund snart vara lika kört som det är Kattegatt. Med eller utan trålning.

 • JS-Du har ingen aning om vad du pratar om torskburar?Ett stort skämt!Vet inte vilka subventioner du menar,verklighetsfrämmande grupp,det kan man väl kalla alla såkallade sport fiskare som är ute och leker.Det finns knappt några fiskare kvar i Sverige.Titta på andra länder först.

 • Hoppsan det var en het potatis i grytan jag plockade upp.
  Jag förstår att redskapen i sig inte är subventionerade, men inte köper Fiskaren disel för cs 15spänn litern för att sedan tråla och dumpa en del av fångsten.
  Att Fredrik Lindberg ombud för SFR själv säger att mer SELEKTIVA REDSKAP är en MYCKET VIKTIG del i att minska utkastet !!
  Hoppas det ligger lite substans bakom det uttalandet.
  Nät är i min bedömmning inte ett selektivt redskap.
  Att titta på andra länder först ?? varför inte börja sopa framför sin egen dörr först!!

 • Typiskt yrkesfiskare att skylla ifrån sig på andra djurarter (säl och skarv) när det är yrkesfiskare som tömt våra hav. Bränslesubventioner är väl allmänt känt. Ni får också rätt hög a-kassa har jag för mig. Vad är det för fel på Fiskervierkets projekt att ta fram torskburar? Dom skövlar i alla fall inga bottnar. Ge det en chans. Ni ska inte vara så rädda för förändringar. Ni måste faktiskt anpassa er till de nya förhållandena och inte bita fast er i de gamla.

 • För övrigt har trålförbudet i Öresund funnits i hundra år och aldrig har sälen lyckats tömma den på fisk. Varför skulle den göra det nu? Det fanns säkert gott om säl för hundra år sedan. Nej, det är yrkesfiskarna som tömmer haven och skövlar bottnarna! Sedan har vi allt olagligt yrkesfiske och all svart försäljning av fisk. Straffen borde vara MYCKET högre för olaglig trålning och nätfiske. Gärna konfiskering av båtar och redskap. Inte mer än rätt!

 • Nej killar nu är ni igång som en gäng kärringar med känsloinlägg igen. Var är fakta?

  John, de där burarna som fiskeriverket försöker ta fram. Lyckades vid provfiske att fånga 5 sälar och 3 torskar på 10 burar. Syftet med burar är att skydda fångsten emot sälen. Fast det blev väl inte riktigt som det skulle:) Gissa om de håller tyst om den delen i projektet. Nåväl de har väl ändrat konstruktionen. Du verkar ju gilla burar. Har du funderat på att burar fångar allt?

 • Burarna är inte färdigutvecklade ännu: https://sottosalt.fiskeriverket.se/artiklar/torskburarettlovandealternativtillgarnfiske.5.28d9b61d126d6846f29800014365.html
  Oavsett om de funkar eller inte kunda yrkesfiskarna gärna engagera sig lite mer i att få fram skonsammare och selektivare fångstredskap. Inte bara ställa sig på tvären alltid. Josef verkar tro att människan inte har någon inverkan på fiskbestånden och att sälen är det största problemet. Forskare har uppgifter på hur mycket fisk som landades för 100-150 år sedan. Då fanns det gott om säl.

  Och var är dina forskningresultat som visar att säl är ett större problem än människan?

 • Håller helt med dig John angående att den yrkesgrupp som har havet/fisken som sin näring
  borde gå i bräschen för att ta fram skonsamma,
  selektiva, miljövänliga redskap och metoder.
  Att sedan skylla på att sälen är boven i dramat
  kan vi väl lägga ner.
  Visst tar sälen sin beskärda del av kakan och bestånden har ökat rejält dom sista åren.
  Men sälen har garanterat inte käkat upp alla Rockor,
  Sillhajar,Tonfiskar,Torskar,Långor,Lubbar m.m
  och lämmnat kvar Knot och Fjärsing.
  Ta ansvar för havet och fiskbestånden!!!!!

 • Tonfisk är ju ett sorgligt kapitel. Det håller jag med om.

  JS:
  Ja du kan ju läsa Naturvårdverkets förslag till sälförvaltning tex. Där står det att sälen äter mer torsk än yrkesfisket fiskar upp. När det gäller svenska forskare, så brukar de inte våga närma sig ämnet. Tämligen skadligt för karriären. Så det är bättre att studera strandsnäckas utbredning i grunda vikar etc.

  Om du läser lite historia så skulle du veta att efter 1850 och framåt försämrades fisket kustnära. Många låg på storbackefiske ända ute i Nordsjön. Du menar alltså att de åkte till Nordsjön för skojs skull?
  Torskfisket som följde efter avskjutningen i Kattegatt fram till 1970 var väldigt bra. Därefter balla det ur totalt. Felet som alla gjort är att tro att det bara beror på trålfiske vilket är fel.

Annons
AKTUELLT

Så fångade han 17-kilosgäddan

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken. Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första

HaV vill fördela fisket annorlunda

Kollektiva fiskstopp ska undvikas och utkasten av fisk minska. Det är målet med Havs- och vattenmyndighetens nya förslag på system för att fördela fiskemöjligheterna. Tidigare har man jobbat med vecko- eller månadsransoner, nu föreslår HaV ett system med individuella, årliga fiskemöjligheter inom det demersala fisket, vilket betyder fiske efter skaldjur och bottenlevande fisk. Förslaget gäller

Sportfiskarna vill skärpa förvaltningen av skarv och säl

Skarvarna och sälarna blir allt fler – och beståndet måste börja förvaltas bättre för att man i stället ska prioritera skyddet av hotade fiskbestånd. Det skriver Sportfiskarna på sin hemsida. – I dag är beståndsstatusen för skarv och säl klart bättre än för många fiskarter. Det är dags att se över hur skarven och sälen

Gädd-SM-vinnarna om guldtaktiken

Tuffast möjliga förutsättningar. Då var det ett hemmateam som klev fram. – Jag tror hemmaplan var en enorm fördel under två dagars tävling med så här dåligt fiske, säger Håkan Björk från Team Karlskronafiske som vann SM i Gädda. Grå himmel; blåsigt och blött – SM avgjordes under tuffast möjligt förutsättningar. Men Team Karlskronafiske hade

Gös attackerar dykare

Gösen är en egendomlig fisk tillika en våra största sötvattenspredatorer. Se filmen där dykaren åker på stryk av en bastant fisk. Att gösen befinner sig högt upp i näringskedjan är enkelt att se om man kikar på den här filmen. En oinbjuden gäst i form av en dykare kommer för nära en stor gös vilket

Laxen ska kunna stiga i Dalälven

I torsdags höll Nedre Dalälvens fiskeprojekt, som samlar flera organisationer, stormöte i Gysinge. Målet: Att lax och öring ska kunna ta sig förbi fler kraftverk i Dalälven, skriver P4 Gävleborg. Lax och öring som vill vandra uppåt hindras tidigt i Nedre Dalälven, det första vattenkraftverket kommer redan vid Älvkarleby kraftstation. Men längre upp finns de

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons