Dumpningsförbud på gång

Dumpning är dumheter, tycker Eskil Erlandsson. Foto: Johan Ödmann

Dumpning är dumheter, tycker Eskil Erlandsson. Foto: Johan Ödmann

Ett europeiskt förbud mot dumpning av fisk – det var vad EU-kommissionen diskuterade under ett möte i veckan.
Vi måste få stopp på den här dumheten att fisk slängs överbord, säger fiskeminister Eskil Erlandsson (C) till Dagens Nyheter.
Över en miljon ton fisk dumpas årligen i Nordostatlanten, men EU:s gemensamma fiskepolitik ska förändras från och med 2013. Debatten kring dumpning har varit intensiv, och Fiskejournalen har tidigare rapporterat om Fish Fight-kampanjen, som samlat in över 650.000 namnunderskrifter. Kampanjens krav är att EU förbjuder dumpning av fisk.
Den grekiska EU-kommissionären Maria Damanaki verkar ha tagit intryck av opinionen, och driver nu på för ett europeiskt dumpningsförbud.
– Hittills har vi försökt tackla utkasten med tekniska åtgärder, sade hon i ett anförande under mötet. Men låt oss vara ärliga, om vi fortsätter med det här är det som att behandla en allvarlig sjukdom med Aspirin.

Vägen framåt
Två olika förslag diskuterades under mötet, varav båda syftar till att eliminera dumpning av oönskad fångst. Det ena går ut på att fartygen bara får fiska under en tilldelad tidsperiod, och allt som fångas måste tas i land.
Det andra förslaget innebär att dagens fångstkvotsystem utökas med en kvot för bifångster. Den linjen stöds av Eskil Erlandsson, svensk fiskeminister.
– Jag tycker att man ska införa landningskvoter. Det är det mest rättvisa, säger han till DN.
Hugh Fearnley Whittingstall, frontfigur för Fish Fight-kampanjen, hoppas att mötet utgör ett steg mot en mer hållbar fiskepolitik.
– Maria Damanaki har gjort ett modigt drag, men det här är bara början på debatten, säger han till tidningen the Guardian.

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!