Dystert för torskbestånden – mer hoppfullt för andra arter

Fiskkvoter i Östersjön

– Utvecklingen för torsken i Östersjön är oroande. Tillväxten har minskat och fångsterna består allt mer av mindre storlekar, säger Max Cardinale, expert vid SLU:s havsfiskelaboratorium, och svensk representant i Internationella havsforskningsrådets rådgivande kommitté. (Foto: Jim Champion/Creative common 3.0)

Internationella havsforskningsrådet rekommenderar sänkta fångstkvoter för torsk och skarpsill i Östersjön under 2014. Däremot anser man att laxfisket kan ökas något. Beslut fattas av EU:s ministerråd senare i år.
Internationella havsforskningsrådet (Ices) rådgivande kommitté har nu meddelat sina råd för hållbara fiskekvoter i Östersjön under 2014. Havsforskarna menar att fisket på torsk i västra Östersjön är mer omfattande än vad som är långsiktigt hållbart och att det därför bör begränsas ytterligare. Torsken i östra Östersjön (öster om Bornholm) visar på en positiv trend, men från en betydligt lägre nivå än vad man tidigare trott.
– Det finns dock stora osäkerheter i årets beståndsuppskattning, menar Joakim Hjelm från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), en av de havsforskare som deltagit i uppskattningen av storleken på det östra torskbeståndet.
Andra fiskbestånd i Östersjön är stabila eller visar på en positiv utveckling. Här kan nämnas sill i centrala Östersjön, men även strömming i Bottenhavet och Bottenviken. Fisketrycket på skarpsill är dock för högt och därför bör detta fiske minskas något till nästa år. Ices föreslår också en höjd fångstkvot för lax i Östersjön, och rådet är 78 000 laxar för 2014.

Om Ices:
Råden från Ices är årligen återkommande och är ett centralt underlag för de beslut om fiskekvoter som EU:s ministerråd fattar i slutet av året. Experter från SLU:s institution för akvatiska resurser deltar i detta arbete på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Forskarnas råd gäller i första hand torsk, skarpsill, sill/strömming, rödspotta, piggvar, slätvar, skrubba och lax. Ices råd presenteras i sin helhet på Ices hemsida, www.ices.dk, under rubriken ”Advice”. 


Annons
AKTUELLT

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Så ismetar du storgäddan – 10 heta tips!

Är du sugen på att ismeta grov gädda och behöver lite hjälp på traven? Här kommer Fredrik Lindhs tio bästa tips på hur du fångar riktigt stora gäddor. Funkar de? Helt klart! Förra säsongen fick Fredrik tio gäddor över tio kilo, varav två mätte en bra bit över 130 centimeter!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!