Dystert laxår i Norge

Norges bästa laxälv Gaula har haft en mycket svag säsong i år.

Laxfisket i Norge har så här långt haft en mycket svag säsong. Fångsterna är en bra bit under fjolårets siffror, med få undantag.
Med en månad kvar av säsongen talar för att laxfångsterna mer än halveras i många norska älvar jämfört med fjolåret. Fångstutvecklingen är likartad över hela landet. Det är ett svagt storlaxår över lag och uppstigningen av mellanlax är mediokert. Grilsen är inte i toppform och många till antal i viktklasserna under ett kilo i år, vilket tyder på knappa förhållanden på laxens uppväxtplatser ute i Atlanten. Norska myndigheter stoppar därför nu kustfisket med kilnoter och i älvarna införs tvång på att återutsätta fisken, samt förbud mot att döda laxhonor. I vissa älvar kortas säsongen ned. Det hårda trycket från laxodlingsindustrin gör det än svårare för vildlaxen i de naturliga variationer som ett laxbestånd uppvisar över tid.

Statistik fram till nu
I Gaula har, fram till nu, cirka 10 ton lax fångats, jämfört med 37,5 ton totalt 2012. I Orkla ligger årets fångst på 7,5 ton, 2012 bokfördes en totalfångst på 21,8 ton. Stjördalselva har för närvarande 2,8 ton inrapporterat jämfört med totalfångsten 9 ton 2012.
Hans Schibli

Annons
AKTUELLT

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!